В с. Недільна вшанували пам'ять захисників і захисниць України біля найвищої дерев'яної вежі України [фото]

20 жовтня 2021
Друк
Фото Михайла БУХНІЯ
Кожного року парафіяльна громада с. Недільна разом з мешканцями усієї Львівщини вшановує пам'ять героїв УПА на горі Діл, на якій відбувся бій між воїнами УПА та німецькими загарбниками. Це місце є знаковим як для історії УПА так і жителів цілого села, які підтримувало повстанців, незважаючи на репресії загарбників.

Цьогорічне вшанування пам'яті героїв розпочалось у с. Стрілки на площі Пантеону Слави. Поминальну панахиду за полеглими воїнами-захисниками Батьківщини очолив о. Василь Дригинич. У короткій промові він нагадав, що спільна молитва має велику силу.

Після Стрілок продовжилось вшанування Героїв панахидою у с. Недільна на місці загиблого сотника УПА “Бурлаки”, де знаходиться його могила.

Опісля молитовною ходою уся громада піднялась до Вежі Пам'яті, найбільшої дерев'яної вежі, аналогів якої немає ніде в Україні. Це унікальна дерев’яна дзвіниця, яка височіє над спільною могилою загиблих постанців у нерівному бою із загарбниками. Вежу пам’яті вінчає хрест, який на сьогодні є найвисотнішим у Європі –розташований на висоті 907 метрів над рівнем моря. Цей рекорд зафіксували у Книзі рекордів України.

Найперше вшанували пам'ять воїнів молитвою і панахидою, яку очолив о. Антон Маличкович, парох с. Недільна. У своїй промові він зацитував євангельські слова “Немає більшої любові над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх” (Ів 15:13) та наголосив, що перш за все кожен має спитати себе: що я зробив для України, а не шукати що мені дала Україна.

Слова привітань до присутніх звучали від представників влади: голови Самбірської районної ради Віталія Кімака, заступника голови Самбірської РДА Віктора Турика, керівника апарату НРУ Львівщини Ігоря Мартинюка, заступника голови Стрілківської ОТГ Ігоря Чіхрака.

Розважав земляків та гостей свята музичний колектив “На драбині”, місцевий жіночий ансамбль с. Недільна виконав пісню, що розповідала про хід боротьби на горі Діл “Заблищався морозенько, наближався грудень”, у виконанні дитячого духового оркестру “Стривігор” м. Хирів (кер. Микола Жук) пролунали національно-патріотичні пісні, а учасники Школи бойового гопака “Шаблезуб” вразили присутніх своєю майстерністю.

Урочисто вшанували пам'ять полеглих воїнів УПА пластуни станиць м. Старого Самбора та м. Хирова. Вони висадили 43 кущі калини як пам'ять про 43 загиблих повстанців.

Наостанок, з подячним словом привітання до присутніх звернувся організатор та натхненник вшанування Ігор Піхоцький. Він подякував усім колегам та однодумцям за організацію проведення святкового заходу. Також усі присутні прийшли до спільного рішення видати довідковий посібник для майбутніх поколінь, який буде присвячений славній історії с. Недільна та на горі Діл.

Віталій СКИПАКЕВИЧ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Михайла БУХНІЯ

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою