Владика Ярослав у свято св. Миколая: Суттю християнства є любов, а проявом любові у відношенні до ближніх є доброта [фото]

21 грудня 2021
Друк
Фото пресслужби СДЄ
19 грудня, у свято св. Миколая Чудотворця, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Хлопчиці на Самбірщині. З нагоди 30-літнього ювілею місцевого храму архиєрей відслужив Божественну Літургію у співслужінні о. Івана Заяця (декана Рудківського), о. Йосифа Бабія (адміністратора парафії) і священиків Рудківського деканату. 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що серед великого числа празників на честь святих в мозаїці церковного року особлива увага приділяється дню святого Миколая Чудотворця. "Цьому угоднику віддають особливі почесті, оцінюючи його ревність у вірі та велику любов до ближніх", - зазначив єпископ.

За словами проповідника, цей празник припадає в передріздвяний час, коли всі готуються до великого торжества Божої Любові, і святий Миколай є немов би предтечею Христового Різдва, бо своєю щирою любов’ю та милосердям найбільше уподібнився до нашого Господа. "Атмосфера празника св. Миколая проникнута добротою і доброзичливістю, її неможливо не відчути, так само, як неможливо є опертися доброті", - зауважив проповідник.

Далі владика Ярослав наголосив, що празник св. Миколая спонукає нас до доброти не тільки 19 грудня, але впродовж цілого життя. "Суттю християнства є любов, а проявом любові у відношенні до ближніх є доброта. Однак християнська доброта має бути автентичною, безкорисною. Робимо добро іншій людині не тому, що вона є доброю або в сподіванні отримати від неї якусь вигоду для себе, ми робимо добро, бо самі прагнемо бути добрі, хочемо наслідувати доброго і милосердного Бога", - зауважив єпископ.

Варто завжди пам'ятати, що все добро, яке ми маємо, - це Божий дар. "Ми самі його не заслужили, хоч інколи нам може так видаватися. Це Бог у своїй доброті зіслав нам Свої дари, щоб ми ними поділилися з потребуючими. Якщо б ми не думали про інших, а дбали тільки про особисте збагачення, то були б нечесними й духовно зубожілими", - пояснив владика Ярослав.

На завершення проповіді єпископ зазначив, що ім’я Миколай означає «переможець» і є знаком перемоги добра над злом, світла над темрявою, щедрості над скупістю, милосердя над жорстокосердям, любові над байдужістю. "Ця перемога покликана увійти в кожне наше життя, щоб і нам самим статися «переможцями». Перемагаючи свої недобрі нахили, звички і потяги, своє себелюбство і марнославство, уподібнюємося св. Миколаю, якого так шануємо у нашому народі", - наголосив владика Ярослав.

Після завершення богослужіння архиєрей привітав вірних з тридцятими роковинами освячення храму. "Хочу наголосити на тому, що ваш храм був і залишається не тільки духовною святинею, місцем Божої присутності, домом молитви, але і школою українського патріотизму та національної свідомості. Тут вчилися і вчаться любити свій народ, для нього віддано працювати, плекаючи свою національну гідність та ідентичність", - наголосив владика Ярослав. Єпископ подякував о. Йосифу за душпастирське служіння, а також архітекторам, будівельникам, жертводавцям та усім тим, хто по сьогодні дбає за святість богослужінь, красу та чистоту цього святого храму.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Ярослав (Приріз), Рудківський деканат

Інші публікації за темою