У Бориславі відсвяткували 150-річницю освячення храму Вознесіння Господнього [фото]

03 червня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
2 червня, у свято Вознесіння Господнього, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Вознесіння Господнього в м. Борислав. З нагоди 150-ї річниці освячення місцевого храму владика Ярослав відслужив Божественну Літургію у співслужінні о. Романа Василіва, декана Бориславського, о. Анатолія Демченка, адміністратора парафії, і священиків Бориславського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що у Своєму Вознесінні Ісус Христос повертається до слави, що належала Йому завжди як Сину Божому співістотному з Небесним Отцем (див. повний текст проповіді). "Він повертається до неї в людській природі, яку прийняв від Марії – Пресвятої Богородиці, і несе з собою прославлені знаки терпіння. Він повертається до Отця як Відкупитель людства, щоб зіслати нам дар Святого Духа, що дає життя та утішення", - наголосив проповідник.

Таким чином Вознесіння Господнє проголошує надію людству. "Сучасній людині, незважаючи на здобутки науки і техніки, так загрожує втрата основоположного сенсу життя. Але саме у таїні Вознесіння вона знаходить сенс свого покликання. Людська природа Христа є також нашою людською природою: у Своїй особі Христос назавжди з’єднав Бога з історією людини, а людину з Небесним Отцем. «Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!» (пор. Мт 28, 20)", - зазначив владика Ярослав.

Відтак єпископ навів слова папи Венедикти XVI у книзі «Ісус із Назарету», в яких розкривається значення події Вознесіння Господнього: «У вознесінні Ісус йде не кудись до далеких небесних світил, а входить у спільність життя і влади з живим Богом, у стані вищості Бога понад усяким простором. Тому він не «пішов геть», але завдяки самій Божій могутності завжди присутній тепер з нами і для нас. У прощальних промовах Євангелія від Йоана Ісус саме це говорить своїм учням: «Відходжу і до вас повернуся» (Йо. 14, 28). У цьому стихові дивовижно виражена своєрідність «відходу»... Його відхід одночасно є «приходом», новим способом близькості, тривалої присутності, радості, про яку йде мова в Євангелії. Оскільки Ісус є біля Отця, Він не є далеко, але близько до нас. Тепер Він вже не в одному окремому місці світу, як перед Вознесінням, тепер у своїй могутності, що перевершує для всіх усякий простір, Він присутній поруч з усіма і йому моляться всі – протягом цілої історії – і в усіх місцях».

Крім того, владика Ярослав зауважив, що Вознесіння Христове чинить троякий вплив на людину: зміцнює віру, зміцнює надію і зігріває любов до небесного. "Вознесіння Христове зміцнює нашу віру. Адже апостоли через видиму людську природу Ісуса Христа увірували в Його Божество. Але ще більша заслуга є тих, котрі вірують у Нього, не бачивши, бо Сам Христос каже: «Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!» (пор. Йо. 20, 29). Вознесіння Христове зміцнює нашу надію. Той факт, що Христос людську природу возніс на небо, дарує нам надію, що й ми будемо з Господом: «І коли піду й приготую вам місце, прийду знову й візьму вас до Себе, щоб і ви були там, де Я» (Йо. 14, 3). Вознесіння Христове зігріває в нас любов до небесного – вічного. Апостол Павло говорить: «Шукайте того горішнього, де Христос перебуває, сівши по правиці Бога. Думайте про горішнє, а не про земне» (Кол. 3, 1-2), адже, за словом Господа, «де скарб ваш, там буде й серце ваше» (пор. Мт. 6, 21)", - пояснив проповідник.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав вірних з 150-літнім ювілеєм храму і подякував о. Анатолію за душпастирське на парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Бориславський деканат

Інші публікації за темою