Владика Ярослав: Почитання святих − це нагода замислитися над нашим покликанням до святості

21 червня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
19 червня, в Неділю Всіх Святих, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Олегу Цимбалюку, судді Церковного трибуналу Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що ще тиждень тому ми були свідками того, як Зісланням Святого Духа на апостолів народжувалася Церква, а сьогодні споминаємо тих, завдяки яким вона просіяла і прославилася (див. повний текст слова). Понад дві тисячі років тому Святий Дух зійшов на апостолів, і вони скріпилися «силою з висоти», вийшли із замкненої горниці, де ховалися «страху ради юдейського», та пішли виконувати Христову заповідь: «Ідіть і навчайте всі народи…» (Мт 28, 19). "Зійшов Святий Дух, і зерно Христової проповіді, впавши на ґрунт серця дванадцятьох, проросло не в тридцять, не в шістдесят, навіть не в сто, а в багатосот мільйонів разів. Церква Христова виросла з маленької єрусалимської спільноти в багатомільйонну Вселенську Христову Церкву, що ось уже дві тисячі років продовжує проповідувати Слово Боже, незважаючи на всі переслідування, бо «ворота адові її не подолають»", - зауважив проповідник.

За двотисячолітню свою історію Церква, кажучи словами літургійної пісні, «прикрасилася кров’ю мучеників, як багряницею і виссоном», прикрасилася страстотерпцями, ісповідниками, преподобними, праведними, чудотворцями. "Святі є дорогоцінними каменями в золотій короні Церкви. Кожне людське покоління, кожен народ додає до цієї корони власні коштовності, залічуючи до лику святих своїх синів і дочок", - зауважив владика Ярослав.

За словами преподобного Симеона Нового Богослова, лик святих подібний до ланцюга, до якого з кожним поколінням приєднуються нові ланки. "Кожна з них є індивідуальністю, яка поєднана з попередніми вірою, добрими справами та любов'ю. Золотий ланцюг християнської святості бере початок від апостолів і доповнюється в наш час. Не є винятком й український народ: наших святих Божих угодників споминатимемо в четверту неділю після Зіслання Святого Духа", - сказав владика Ярослав.

Відтак проповідник пояснив, що вклоняючись святим, ми вшановуємо Отця, чиїми дітьми вони є, вшановуємо Христа, Який живе в них, вшановуємо Святого Духа, благодать Якого на них спочиває. "Почитання святих − це ще одна нагода замислитися над нашим покликанням до святості... Господь сподівається, що ми приймемо це запрошення й будемо жити, виконуючи Його заповіді, щоб Боже ім'я прославлялося в наших серцях, думках, словах і вчинках", - наголосив єпископ.

Далі владика Ярослав наголосив, що кожен християнин покликаний до святого життя. "Без цього покликання не може бути правдивого змісту життя, правдивої цілі в житті, а отже, не може бути щасливого вічного життя. «Святими не народжуються − святими стають», − каже одна давня приказка. Кожен прямує до святості власною дорогою", - додав проповідник.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав ієрея Олега з отриманням тайни священства, а також подякував усім, хто духовно й молитовно супроводжував його на цьому шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою