Таборування старосамбірських та львівських пластунів розпочалося зі Святої Літургії [фото]

16 липня 2022
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Липневого літнього недільного дня в лісі неподалік мальовничого села Грозьово благородну тишу природи то там, то тут порушує вітання “Скоб!” та “Слава Ісусу Христу”. Це о. Михайло Николин разом із помічниками вітаються з пластунками і пластунами, які таборують в лісі.

Як розповіла старша пластунка Василина Коліба, цього року таборують спільно станиці Старий Самбір (курінь Ч.86 ім. Наталії Красник) та станиці Львів (курінь Ч.108 ім. Дарії Ребет). Старосамбірські пластуни традиційно організовують свій табір в лісі біля с. Грозьово. Винятком були лише 2020 та 2021 роки, коли були оголошені карантинні обмеження та заборона спільних зібрань. Та цього року було вирішено відновити таборування для того щоб витягнути дітей з постійних військових новин, щоб нагадати їм про те, що дитинство триває. Темою цьогорічного табору є “Нова Україна”, де пластуни самі планують та уявляють яку б вони хотіли бачити Україну майбутнього.

о. Михайло Николин вже понад 20 років тісно опікується старосамбірським “Пластом”, він є духівником станиці Старий Самбір. То ж не дивно, що саме його запросили пластуни відслужити першу Святу недільну Літургію на початок пластового таборування.

Цього дня стінами храму послужили зелені дерева, а куполами — синє небо та лагідне сонечко. Бо Церква — це найперше люди, де “двоє чи троє зберуться в Моє ім'я там і я серед них”. І в цей день відчувалося, що Бог був там, посеред оцих юнаків та юнок, які стоячи в одностроях, спільно молилися на лісовій галявині.

Під час Літургії дякувала п. Оксана Кащій. Прислуговував семінарист Дрогобицької Духовної Семінарії Олег Шпак.

У своїй проповіді до пластунів о. Михайло згадав про віру римського сотника, про якого розповідається в недільному Євангелії, та зауважив, що пластуни теж є свого роду воїнами. Воїнами, які давали присягу на вірність Богу та Україні. Та окрім воїнів, які захищають свою землю, не менш важливою місією є роль воїна Світла, воїна Христового.

Також з нагоди неділі Усіх святих Українського народу були згадані святі, які своїм життям та роллю в християнському житті України заслужили на те, щоб молитися за український народ з Небес. Не забули пластуни разом із священником згадати визначних діячів-пластунів, серед яких Митрополит Андрей Шептицький, який був духовним опікуном пластунів та розвивав український Пласт, Блаженніший Любомир Гузар, співзасновник Пласту син івана Франка, Петро Франко, 3-ій Президент України Віктор Ющенко, герой України Артемій Димид, який загинув у новітній війні проти російських окупантів та ін.
Під час Служби надзвичайно урочисто звучаа молитва “Отче наш” у виконанні пластунів.

Завершилася Літургія молитвою Андрея Шептицького за українські родини та духовним Гімном України “Боже великий, єдиний” та благословення пластунів на щасливе таборування.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою