Владика Ярослав освятив храм св. архистратига Михаїла в м. Судова Вишня [фото]

22 листопада 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
  21 листопада у м. Судова Вишня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, освятив храм св. архистратига Михаїла. Відтак архиєрей відслужив у новоосвяченому храмі Божественну Літургію у співслужінні о. Володимира Пустельника (декана Судовишнянського), о. Михайла Чамарника (адміністратора храму) і священиків Судовишнянського, Мостиського, Бориславського деканатів.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що Священне Писання виразно навчає нас: крім цього матеріального світу, існує ще інший - духовний світ, невидимий, проте реальний. "Цей світ Біблія називає Небом або, щоб підкреслити його велич, Небесами. Він наповнений розумними, добрими єствами, яких називають ангелами", - сказав проповідник. Слово «ангел» грецькою мовою значить вісник, посланець. Священне Писання називає їх так тому, що Бог часто через них відкриває людям на землі Свою волю. Про них ми знаємо тільки те, що нас навчає Писання та що пережила Церква у своїй історії та досвіді святих.

Далі проповідник зауважив, що в Традиції Церкви культ Ангелів набув особливої важливості тоді, коли справді людина почула про Вічного Бога, Який запрошує людину до життя у Ньому. "Є три Архангели, яким Церква призначила окремий культ: це Архангел Михаїл, Архангел Рафаїл і Архангел Гавриїл, Церква вшановує дев'ять Ангельських хорів, понеділок є днем почитання ангелів", - зауважив єпископ. Цим Церква хоче звернути нашу увагу найперше те, що протягом нашого земного життя ми невпинно ведемо боротьбу зі злом. "Полем битви є те місце, де в людини народжуються її думки, бажання, де вона вирішує як будувати своє особисте життя і життя суспільства, в якому вона хоче існувати. Цим місцем Божественне Писання називає людське серце", - пояснив проповідник.

Відтак владика Ярослав наголосив, що Архангел Михаїл, ім’я якого означає «Міх А Ел» — «Хто як Бог», нам сьогодні каже, що перемогти зло може лише той, хто є злучений, приєднаний до Бога. "Починаючи з нашого внутрішнього, особистого, духовного життя, а відтак у наших бажаннях, вчинках, у нашому сімейному житті, громадському житті лише в Бозі і з Богом є наша перемога над злом", - додав проповідник.

Крім того, єпископ зазначив, що свято св. Михаїла навчає нас, що кожен з нас повинен бути таким добрим ангелом для своїх ближніх, посланцем Божого Милосердя, вісником та виконавцем Його Волі. "Воно пригадує нам, що тут, на землі, ми є воїнством Небесним, покликаним на утвердження Божого Царства, на захист істини та справедливості, вбогих та переслідуваних, на боротьбу зі злом. І в цьому нашому величному служінні нехай святий Михаїл буде для нас постійним прикладом та могутнім захисником", - сказав проповідник.

Владика Ярослав наголосив також на тому, що 21 листопада ми спогадуємо Героїв Небесної сотні Революції гідності, а заразом усіх наших великих попередників, учасників національно-визвольних змагань України за свободу і незалежність. "Це вшанування дуже важливе для нас. Бо їхній приклад, життєвий вибір вказує на все те, задля чого варто жити і надає змісту нашій сьогоднішній боротьбі проти агресора московії. Тому така важлива пам’ять про наших Героїв у цей День гідності та свободи, у свято Архистратига Михаїла, який закликає всіх нас бути учасниками перемоги добра над злом: гідності над безчестям, свободи над рабством", - наголосив єпископ.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Михайлу Чамарнику та всій громаді за будівництво нового храму. "Сьогодні, коли ми освятили новий храм у вашому місті, хочу наголосити на тому, що він є духовною святинею, місцем Божої присутності, домом молитви, школою духовної ідентичності та української національної свідомості", - сказав єпископ.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Судововишнянський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою