Владика Ярослав: Божа сила – пріоритет у нашому житті, який маємо постійно шукати

29 листопада 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
27 листопада владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

 

Під час проповіді єпископ зазначив, що в євангельському читанні Христова Церква пропонує нашій ласкавій увазі надзвичайну благовість – зустріч потребуючої людини з Богом (див. повний текст проповіді). "Євангелист Лука поміщає розповідь про оздоровлення кровоточивої жінки всередині розповіді про воскресіння дочки Яіра. Ісус Христос іде до дому Яіра, старшого синагоги, серед натовпу людей, коли до нього наближається безнадійно хвора жінка. Дочка Яіра померла, вона втрачена для життя", - зауважив проповідник.

Владика Ярослав додав, що кровоточива жінка також в певному сенсі була втрачена для життя. Адже вона вочевидь жила в ізоляції, оскільки ритуально нечисті люди не могли спілкуватись з іншими людьми. Це була суспільна смерть. "Вона на власному досвіді переконалася, що безнадійно хвора. Адже зверталась до лікарів, але безуспішно: її стан тільки погіршувався. Хворіла вона 12 років – біблійне число повноти. Таким чином з тих небагатьох слів, якими євангелист Лука описує жінку, ми дізнаємось, що це була жінка, безнадійно втрачена для життя з людьми", - підсумував проповідник.

Відтак владика Ярослав зауважив, що в таких ситуаціях на допомогу людському безсиллю, покинутості і смерті приходить Божа сила. "Вона спрямована до людей, перебуває серед них, готова їм допомогти", - сказав єпископ. Христос зі своєю Божественною Силою перебуває на землі, і Його сила відкрита на служіння людству. "Божественна сила – надзвичайна. Її помічають одразу ж, до неї горнуться. На жаль, не всі користають з неї", - зауважив проповідник.

Далі владика Ярослав наголосив на тому, що Божа сила повинна бути пріоритетом у житті християнина. "Ми повинні серед шуму і гамору сьогоднішнього секуляризованого світу знайти те, що нам найбільше потрібно, – Господа; незважаючи на всі перешкоди і зневаги, «протиснутись» і «доторкнутись» до Нього, як це зробила кровоточива", - пояснив проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою