Владика Ярослав освятив престіл в храмі св. Миколая, в Старому Самборі [фото]

21 грудня 2022
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
18 грудня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію св. Миколая Чудтворця в м. Старий Самбір. З нагоди храмового свята єпископ освятив новий престіл, а також оновлений феретрон з іконами святого Миколая та Богородиці Неустанної Помочі. Відтак архиєрей відслужив Божественну Літургію у співслужінні о. Михайла Николина (декана Старосамбірського та адміністратора парафії), о. Богдана Добрянського (декана Самбірського), і священиків Старосамбірського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив недільне євангельське читання (див. повний текст проповіді). Єпископ звернув увагу вірних на те, що в суботній день Ісус перебував у синагозі, де навчав не тільки словами, але й cвоїми дуже промовистими вчинками. "Слово, яке Він звіщає, показує себе живим і діяльним через певні знаки милосердя й оздоровлення, які супроводжують Його навчання", - наголосив проповідник.

Євангеліє розповідає, що в синагозі Ісус побачив жінку, яка була багато років пригніченою, розбитою, зігнутою, внутрішньо поневоленою владою злого духа. І ось Христос зцілює цю жінку дуже промовистим і особливим способом. "Святий Лука описує нам три характеристики цього жесту оздоровлення: Ісус Христос її побачив, покликав і поклав на неї свої руки. Цікаво, що коли людина відповідає на Божий поклик, коли вона віддає себе милосердю Божому, саме тоді вона може стати повноцінною людиною, може випростатися, звільнитися від поневоленого зла та споглядати свого Творця", - сказав єпископ.

Відтак проповідник зазначив, що хвороби, терпіння і смерть прийшли в людське життя не тому, що так захотів Бог. "Людина вибрала життя без Бога, тому все це прийшло як наслідки гріха. Людське життя є сповнене розбитості: розбиті країни, нації, міста, сім’ї, серця, мрії тощо. Ісус Христос прийшов поєднати ці зруйновані стосунки між людиною і Богом", - пояснив владика Ярослав. Бог бачить кожного з нас і діє в нашому житті. Він діє навіть тоді, коли ми цього зовсім не очікуємо і не сподіваємося. Він перший нас зауважує, бо ініціатива завжди належить Богові.

Далі владика Ярослав навів слова пророка Ісаї, які провіщають страждання Ісуса, що «був поранений за гріхи наші, роздавлений за беззаконня наші. Кара, що нас спасає, була на ньому, і його ранами ми вилікувані» (пор. Іс. 53,5). "Христос приносить мир. Він був розбитий, щоб зцілити нашу розбитість. Якщо б не було розп’ятого Спасителя, у Якого можуть знайти розраду ті, хто розбитий трагедіями свого життя, то що ми могли б їм сказати?! Як зміг би хтось промовляти до батьків, довгождана дитина яких народилася хворою? Як міг би душпастир говорити з незліченною кількістю страждаючих у світі, якщо б ми не мала розп’ятого Спасителя?" - зауважив проповідник.

За словами проповідника, люди завжди будуть потребувати Бога, навіть в епоху, коли у глобальному світі панує науковий прогрес і технології. "Бога, Який відкрив Себе нам в Ісусі Христі і єднає нас у Вселенській Церкві, щоб ми з Ним і через Нього навчалися правдивого життя, щоб ми зберігали й утілювали критерії справжньої людяності. Коли людина більше не відчуває Бога, життя стає пустим, все стає недостатнім і розбитим", - сказав владика Ярослав.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Михайлу за його працю по розвитку деканату та храму святого Миколая, пригадавши, що на початку 1990-х років лише дві греко-католицькі церкви діяли на Старосамбірщині де молилися греко-католики: в Старій Солі та Тарнаві. Тепер ж є сформовано три деканати. У свою чергу о. Михайло подякував єпископу за батьківську опіку, духовну підтримку усієї єпархії в складний час війни. Відтак священик подякував усім жертводавцям, які сприяють в обнові храмі.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії за повідомленням Віталія Скипакевича

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою