Владика Ярослав у Бориславі: Господь Бог, з огляду на майбутнє Богоматеринство Пресвятої Богородиці, зберіг її святість, чистоту і непорочність недіткненою будь-яким гріхом [фото]

23 грудня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
22 грудня, у свято Непорочного зачаття Пречистої Діви Марії, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію св. Анни в м. Борислав. У співслужінні о. Романа Василіва (декана Бориславського) і священиків Бориславського, Трускавецького деканатів єпископ відслужив Архиєрейську Літургію.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці св. Анною пригадує нам особливий момент в історії людства. "Господь починає здійснювати свій спасенний задум відносно упалого людського роду", - зауважив проповідник.

За словами владики, святкування цього свята вказує на феномен віри праведних батьків Йоакима і Анни. "Адже роками, десятиріччями праведні Йоаким і Анна переживали тягар самоти й бездітності. Для людини стародавнього Близького Сходу – це неймовірно важкий тягар. Дитина ж бо вважалася в ті часи знаком Божої ласки, нагородою за людські чесноти й запорукою спокійної старости", - пояснив проповідник.

Єпископ наголосив, що Йоаким і Анна, перебуваючи в глибокій зажурі, не ремствували і не вимагали у Бога змінити їхню долю. "Вони лишили Богові визначати своє майбутнє й не припускали, що Господь може бути неуважний або несправедливий. Ось який приклад віри – відсутність страху довірити своє життєве щастя Небесному Отцеві", - додав владика Ярослав.

Крім того, владика Ярослав зазначив, що Церква, Вселенські Собори та богослужіння, називають Богородицю Присноблаженною, Пренепорочною, Всесвятою. "Кожне це слово виражає переконання віри, що Пресвята Богородиця була найчистішою з-посеред усіх людей і що Господь Бог, з огляду на її майбутнє Богоматеринство, зберіг цю її святість, чистоту і непорочність недіткненою будь-яким гріхом", - сказав єпископ. Ця догма віри, була проголошена Папою Пієм ІХ в 1854 році.

Проповідник додав, що свято Непорочного зачаття Пречистої Діви Марії пригадує нам, що ми маємо в собі безцінний скарб – Божий образ, який нам треба охороняти від зіпсуття через гріх. "Бог постійно провадить нас, і навіть тоді, коли нам є важко, Він нас не забуває і не полишає. Довіра до Бога, витривалість в збереженні праведності врешті-решт спричинить те, що Бог навідається до нашого життя, перемінить його і відновить в нас і в наших ближніх все святе, чисте і непорочне, що Він сам уклав у нашій душі", - сказав єпископ. Заради цього варто жити і заради цього варто змагатися цілим життям.
Наприкінці проповіді владика Ярослав зазначив, що сьогодні Україна занурена у полум’я оборонної війни від нападу російського агресора. "Тишу українських ночей роздирають вибухи російських снарядів і ракет, а наші домівки і вулиці поглинула пітьма. Московія прагне зламати спротив України через умисне завдання болю цивільному населенню, агресор цілеспрямовано знищує житлові будинки, церкви, школи, лікарні, ув’язнює, депортує і вбиває людей... Однак попри труднощі, які переживаємо у ці дні, ми не зневірюємося, бо відчуваємо Божу опіку та підтримку наших братів і сестер у різних країнах світу", - зауважив єпископ.

За словами проповідника, Український народ не тільки захищає власну державу, але й боронить Європу від реваншу російського імперіалізму. "Ми покликані бути переможцями у цій боротьбі силою і благодаттю Святого Духа, яку нам вимолює і подає Пречиста Діва Марія, яку сьогодні прославляємо та всі святі яких видала українська земля. До них, як до живого джерела нашої надії ми сьогодні молимось, про захист нашого народу і держави, про перемогу та мирне співжиття на Богом благословенній Українські землі", - сказав владика Ярослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Роману, о. Петру та о. Володимиру за душпастирське служіння на парафію, а вірним - за спільну молитву й турботу про Божий храм.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Бориславський деканат

Інші публікації за темою