Архиєреї Самбірсько-Дрогобицької єпархії привітали вірних з Різдвом Христовим [фото]

07 січня 2023
Друк
www.facebook.com
7 січня, в свято Різдва Христового, в Катедральному соборі Пресвятої Трійці відбулось святкове богослужіння, яке очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Цього ж дня в Прокатедральному соборі м. Самбора різдвяні богослужіння очолив владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. У день Різдва Христового в храмах Самбірсько-Дрогобицької єпархії зачитувалось різдвяне послання владики Ярослава.

У ньому владика Ярослав зазначив: "Наші різдвяні святкування – це не просто данина традиції чи ще один період церковного й народного календаря. Різдво Христове – це свято безмежної Божественної Любови до людини; це свято сповнення Надії людства, яку нездатні знищити труднощі й випробування; це свято Віри в Бога, вірного Своїм обітницям. Ми маємо переживати цю подію як радість втіхи грішних людей, як радість від усвідомлення того, що ми не забуті й не покинуті Богом, як радість від зустрічі з Тим, Хто витре кожну сльозу з очей наших і втамує всяку скорботу, плач і біль (пор. Од. 21, 4)" (див. повний текст послання).

Відтак єпископ зауважив, що цьогорічне Різдво Христове українці зустрічають серед полумʼя оборонної війни від нападів підступного й жорстокого північного ворога − московії. У таких обставинах людей часто охоплюють сумніви: "Чому в тиху ніч Христового Різдва ангели співають про мир, якщо тишу українських ночей роздирають вибухи російських снарядів і ракет? Чому різдвяну ніч просвітлила вифлеємська зоря, а наші домівки й вулиці поглинула пітьма?". На ці сумніви маємо відповідь: "Мир на землі, мир в Україні залежить від миру в душі кожної людини, від чистоти серця, подвигу віри й жертовного служіння Правді. Війну й руйнування несе гріх, який є порушенням Божих Заповідей".

За словами проповідника, події Різдва Христового допомагають краще зрозуміти сучасні події. "Гортаючи сторінки Євангелія й аналізуючи історію, зауважуємо, що світ часто зустрічає Бога з невдячністю та ворожістю. Христос прийшов у цей світ, але не всі Його прийняли", - сказав архиєрей.

Ірод і досі розшукує «дитя, щоб його вбити» (Мт. 2, 13). Владика Ярослав наголосив, що в наші часи наявна тенденція вигнання Христа з особистого й публічного життя. "Часто сучасна людина живе так, ніби й не відбулося пришестя Спасителя. Проте Божественна педагогія різдвяної події вчить нас, що, незважаючи на всі зусилля Ірода, його слуг, а також їхніх пізніших послідовників, неможливо знищити великий дар спасіння людства", - сказав єпископ.

Наприкінці свого послання владика Ярослав побажав вірним: "Попри всі труднощі й випробування, які тепер переживаємо, бажаю кожному з нас зберігати християнську віру, не втрачати надії та сповнюватися любов'ю до Бога і свого народу. З Божим благословенням розпочнімо новий 2023 рік Божий у твердому переконанні й молитовному очікуванні, що «Господь народові Своєму дасть силу, Господь благословить народ Свій миром» (Пс. 29, 11)".

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Різдвяне богослужіння в Катедральному соборі, м. Дрогобич

 

Різдвяне богослужіння в Прокатедральному соборі, м. Самбір

Автор світлин Степан ПАВЛІШАК

 

 

 

Теми: Прокатедральний собор, Катедральний собор, Григорій (Комар), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою