Владика Ярослав: Християнське свідчення спирається не на переконливість аргументів, а на особисту зустріч з Христом

07 березня 2023
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
5 березня, у 1-у неділю Великого посту, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ зазначив, що в першу неділю Великого посту Церква подає нам духовну благовість Слова Божого (див. повний текст проповіді). Євангеліє опису дві зустрічі Ісуса Христа зі Своїми майбутніми учнями. "Перша зустріч – з Филипом – описана дуже коротко. Христос каже: «Іди за мною», – і той іде. Особливістю цієї зустрічі є те, що Ісус сам знаходить нового учня", - сказав проповідник.

Зустріч з Христом спонукає Филипа поділитись цією радістю зі своїм другом Натанаїлом. Проповідник зауважив, що Филип при цьому не наводить ніяких переконливих аргументів. "Християнське свідчення повинно базуватися не так на переконливості аргументів, як на особистій зустрічі з Христом: слід створити людині можливість самій зустрітися з Христом", - пояснив єпископ.

Коли Натанаїл приходить до Ісуса, то Господь першим промовляє до нього: «Ось справжній ізраїльтянин, що нема в ньому лукавства» (Йо. 1. 47). За словами проповідник, ці слова є ще одним об’явленням Ісуса. "Своєю відповіддю на за запитання: «Звідки ти мене знаєш», Ісус показує, що Він як Бог знає серце людини. Це спонукає Натанаїла до сповідування своєї віри: «Учителю, ти - Син Божий, ти - цар Ізраїлів» (Йо. 1. 49). Ось таким є шлях віри учня", - додав проповідник.

У словах Христа про те, що Він бачив Натанаїла під смоковницею, екзегети вбачають натяк на те, що Натанаїл глибоко вивчав Святе Письмо. Адже смоковниця у равіністичній традиції вважалася деревом знання і під нею часто читали та роздумували над Писанням. "Почувши ці слова від Христа, Натанаїл зрозумів, що Той бачить тайни його серця. Його здивувало не так те, що Ісус його бачив, як те, що він знав його думки і його серце. Вивчаючи закон, Натанаїл готувався, щоб зустріти Месію", - додав владика Ярослав.

Відтак єпископ підсумував, що нас, християн, як і Филипа з Натанаїлом, Писання провадить до Ісуса, але реальність сповнення є завжди більшою від обітниці. "В сьогоднішньому апостольському читанні чуємо, що віра, яка визначає спосіб життя людини, є запорукою сповнення обітниці: «І всі вони, дарма що мали добре засвідчення вірою, не одержали обіцяного, бо Бог зберіг нам щось краще, щоб вони не без нас осягли досконалість» (Євр. 11,39-40)", - зазначив проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою