Владика Ярослав: Віра починається із зустрічі з Богом, особистого молитовного зв'язку з Ним на рівні власної гідності, душі, розуму і тіла

27 березня 2023
Друк
Владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький
26 березня, в 4-ту неділю Великого посту, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання підкреслює необхідність віри для духовного життя у Бозі і з Богом, тому що без неї немає зв’язку з єдиним джерелом життя і духовної сили – з Господом (див. повний текст проповіді).

Батько засвідчує віру в Христа, щоб його син зміг отримати зцілення. За словами владики Ярослава, віра є чимось іншим від знання. Промовити: «Вірую в Бога», - вимагає особистої участі цілої істоти людини. "Таким чином, слово віра позначає різні речі. Її первинна суть – довір’я, вторинна – вірність... Віра – пізнання Бога через безнастанне та необмежене довір’я до Його Особи і вірність до Нього, завдяки чому ми спроможні сказати що-небудь про Господа", - наголосив проповідник.

Віра спрямовує людське довір’я не до чогось, а до Когось. Як приклад віри до Особи, у Святому Письмі змальований Авраам – батько всіх віруючих, котрий виражає свою вірність не до того, що Бог говорить, а до Того, Хто говорить (пор. Буття 12, 1). "Під вірою патріарха розуміємо необмежене, повне, спокійне довір’я до Господа, Його Особи. Сам Христос запитує апостолів у сенсі віри: «Що ви думаєте про Мене?» - отже, не про Його слова чи вчення, а про Нього особисто", - сказав єпископ.

Відтак владика Ярослав зауважив, що чимало людей вважають християнське світосприйняття найбільш переконливим і вірять у це, проте це ще не є вірою. За словами проповідника, віра починається із зустрічі з Богом, особистого молитовного зв'язку з Ним на рівні власної гідності, душі, розуму і тіла. "Під вірою слід розуміти довір’я, вірність передусім до Особи Бога, Живого Господа, і лише згодом – до тез чи правд, які Всевишнім були об’явлені. Коли ми повністю й безмежно довіримося Йому, тоді, як харизму, отримаємо незмінну переконаність у навчанні про Бога, нас і світ, яке походить від Пресвятої Трійці", - наголосив владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою