Владика Ярослав у Грушеві: День Матері – це насамперед особлива нагода подякувати Богові за нашу Небесну Матір [фото]

16 травня 2023
Друк
Фото Марти ДЗІНДЗЮРИ
14 травня, у Неділю Самарянки, відбулась загальноєпархіальна проща до відпустового місця в с. Грушів на Дрогобиччині, де Пресвята Богородиця прославилась у чудотворній іконі. Значна частина паломників вдосвіта вирушили пішою прощею від Катедрального храму Пресвятої Трійці у Дрогобичі. Під час паломництва вірні мали нагоду приступити до таїнства сповіді та взяти участь в молитві, яку провадили семінаристи Дрогобицької духовної семінарії.

Святкову Літургію очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника, єпархіального духовенства і за участі паломників, які цьогоріч чисельно прибули до Грушева.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив на важливості дару материнства. "День Матері – це насамперед особлива нагода подякувати Богові за нашу Небесну Матір, за цей великий дар материнства, яким Господь кожного з нас наділив і завдяки якому можемо вітатися «Христос посеред нас!»", - зазначив єпископ.

Відтак проповідник зауважив, що в ці надважкі часи війни Христовий люд благає Пресвяту Богородицю, Покров і Оранту Київську, щоб прийняла під Свою особливу материнську опіку наших хоробрих воїнів, захисників Батьківщини, зберігаючи їх неушкодженими перед усіма ворожими наступами. "Молимося за поранених − тих, хто носить на своєму тілі рани задля перемоги добра і правди; молимося за волонтерів, медиків, усіх, хто підтримує українську армію; молимося за тих, хто був змушений покинути свої домівки, − внутрішніх переселенців та біженців; молимося за сім’ї, які втратили своїх близьких; молимося за полонених − тих, кого, можливо, найбільше зневажають та піддають тортурам за прагнення жити у вільній країні", - сказав владика Ярослав.

Далі владика Ярослав зауважив, що День матері - це особлива нагода з вдячністю згадати матерів, які нас народили, виховали, піклувалися про нас. Дякуємо Богові за наших духовних та богопосвячених матерів і сестер. "Також споминаємо й тих матерів, які відійшли у вічність, але завжди живуть у серцях своїх дітей, адже материнська любов і слова залишаються в душі людини на все життя", - сказав єпископ. Єпископ додав, що все починається з матері. "Усе людство народжене за посередництвом батьків за волею Божою. Добра християнська мати − це Ангел-Хоронитель духовности, берегиня сімейного тепла, миру і любови, а також релігійних і національних традицій нашого українського народу. Мама є першою вчителькою молитви. Від вас, дорогі батьки, найбільшою мірою залежить, якими виростуть наші діти, а отже, те, яким буде майбутнє нашої Церкви й Держави", - наголосив проповідник.

Наприкінці проповіді владика Ярослав зазначив, що в ці дні ми заносимо наші молитви до Всевишнього за душі тих, хто для нас найближчий, найдорожчий і найцінніший, а для матері − це її діти. "Єднаючись у молитвах із вашими синами – Героями України, які не вмирають, − просимо в Господа прийняти їхні душі в Його батьківські вічні й блаженні обійми, адже вони захистили нас перед смертельною небезпекою, яку приніс на нашу рідну землю ворог-московит, сіючи довкола руїну, смерть і невгамовний біль. Мабуть, цей біль найбільше відчуваєте ви, дорогі матері наших безсмертних Героїв", - сказав єпископ.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Григорій (Комар), Грушів, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою