Мама і тато

№5 (144), травень 2012 _ Олександра КОЗАНКЕВИЧ
Друк
Ілюстрація
Тато і мама
У травні наша Церква святкує День Матері. Один день у році урочисто згадуємо про маму, можливо, ставимо собі запитання: якою матір'ю я є? Однак з покликанням мами невід'ємно пов'язана роль тата. Мама зможе вповні відчути радість від свого покликання, коли її у всьому підтримує чоловік. Подібно щастям для дитини є бачити щасливе подружжя своїх батьків.

Усе, що буде сказане в цій статті, стосується покликання мами і тата. Діти потребують від нас безумовної любові. Вони хочуть чути слова «люблю Тебе» декілька разів у день. Для дитини важливим є безумовне сприйняття з боку мами, тобто без огляду на оцінки, здібности, вроду, прибрану кімнату, темперамент чи зроблені діла. Мама і тато покликані у всіх своїх словах, жестах і вчинках дарувати любов.

Самій мамі варто подарувати собі час на те, щоб бути з дитиною. На те, щоб насолоджуватися її виглядом, ніжним запахом голівоньки, мудрими запитаннями, ручками, які скоро нас обнімають і ще скоріше здійснюють тисячу несподіваних ідей, наприклад поселять в нашу кімнату знайденого песика чи пташку. Мама росте разом з дітьми, змінюється, вчиться та пізнає наново світ. Однак, щоб захоплюватися іншою маленькою людиною, треба деколи міняти свої пріоритети – що краще, мати завжди прибране помешкання чи щасливих, радісних і творчих дітей. Чи головним обов'язком є варити різні страви, чи, може, варто більше часу носити свою дитину на руках і почитати їй книжки.

Материнство вимагає вибору, що деколи суперечить вимогам суспільства, думкам сусідів чи дідусів. Уяви собі, що Ти є маленькою дитиною. Тобі 5 рочків. Про що Ти мрієш? В який спосіб хочеш провести час зі своєю мамою, татом? Пригадай собі розкішний запах маминого волосся, її поцілунки, ніжні руки, які Тебе обнімали. Подаруй це все своїй дитині. Подаруй її свої мрії, своє тепло, свою любов, свій час.

Гарна картина сім'ї, коли тато цілує свою жінку, та обнімає свою донечку або синочка, а донечка пригортає до себе маленьку сестричку чи братика. Головною силою в сім'ї є подружжя. Тому у День Матері жінка найбільше потребує підтримки від чоловіка. Її материнство набирає краси, коли вона реалізує себе як дружина, як вільна особа, яка дбає за свій особистий розвиток, свої таланти, свої прагнення. Це зможе бути реальністю, коли вона має реальну підтримку з боку найближчої особи – чоловіка.

У День Матері бажаю усім нам часу на молитву за усіх наших мам, за нас самих, а також часу, щоб подарувати слова підтримки і любові усім рідним.