SDE

Чи буде наступний папа останнім?

№3 (152), березень 2013 _ Ігор БРИНДАК
Друк E-mail
Ілюстрація
У березні 2013 року відбудеться конклав, на якому буде обрано нового Папу Римського
У зв'язку із зреченням папи Бенедикта XVI у багатьох ЗМІ з'явилася інформація, згідно якої існує пророцтво про те, що вже наступний папа буде останній, після нього настане кінець світу. Яка є відповідь на це Церкви?

Євангеліє дуже виразно говорить, що ніхто не може знати, коли буде кінець світу (Мт. 24, 44). Всілякі спекуляції щодо визначення дат чи термінів тільки самі себе компрометують (останнє, як ми знаємо, було в грудні минулого року). А щодо згаданого вище пророцтва, то його приписують святому Малахії Ірландському (не плутаймо з біблійним пророком Малахією, який жив ще до Христа). Власне, у зв'язку з тим, що Малахія Ірландський є названий святим, то приписане йому пророцтво підтримують і багато віруючих людей, забуваючи при тому, що такі речі потрібно глибоко аналізувати.

Отож, Малахія Ірландський (1094 - 1148) – це реальна історична особа, єпископ міста Арма в Ірландії, він справді є канонізованим святим. Але, чи є цей чоловік автором пророцтва про «Останнього папу і кінець світу» - так це знак запитання. Вважається, що в 1139 році святий Малахія, перебуваючи в Римі, уклав на підставі якихось надприродних видінь пророцтво про римських понтифіків, починаючи із сучасного йому Целестина ІІ до якогось загадкового Петра Римського. Цей Петро Римський (в оригіналі – PETRUS ROMANUS) мав би бути папою в останні часи. Варто вказати, що за винятком Целестина ІІ імена понтифіків в пророцтві не вказуються, а тільки короткі характеристики. Вже набагато пізніше, співставляючи ці характеристики із переліком пап, стали їх ототожнювати.

Однак існує один важливий момент. Святий Малахія Ірландський помер в 1148 році, а рукопис із вищезгаданим пророцтвом знайшли тільки в 1590 році, а опублікували в 1595 році в книзі «Lignum vitae» («Дерево життя»). Тому перевірити, чи дійсно автором був Малахія Ірландський, неможливо. Крім того, святий Малахія за життя був дуже добре знайомим із святим Бернардом з Клєвро (+1153), на руках якого помер. І пізніше святий Бернард написав біографію Малахія Ірландського, але про вищезгадане пророцтво в ній немає ні слова. Після знайдення рукописів у 1590 році їх досліджувала папська комісія боландистів (комісія, яка вивчає життя святих). Вона відмовилася визнавати ці рукописи автентичними, але, водночас, відмовилася визнати їх фальшивими. Тобто питання про їх правдивість залишається відкритим.

Навіть, якщо припустити, що це пророцтво дійсно правдиве, то чи дійсно в ньому подаються терміни кінця світу? Вся справа в тому, що коли публікують це «пророцтво Малахія», то загадкового Петра Римського подають одразу після Бенедикта XVI, а, насправді, в «Lignum vitae» згадка про нього є в окремому параграфі, незалежно від інших понтифіків. Тому деякі дослідники, в тому числі і ті, які вірять в автентичність пророцтва, вважають, що PETRUS ROMANUS – це не ім'я папи, а щось зовсім інше, адже імена всіх інших пап, за винятком Цилестина ІІ, не згадуються.

А розв'язка тут дуже проста. Вся справа в тому, що кожен папа є Петро, тобто наступник апостола Петра, і кожен папа є Римський, тобто єпископ міста Риму, а отже PETRUS ROMANUS означає папство загалом; тоді суть пророцтва (якщо воно справді автентичне) в тому, що папство буде існувати до другого приходу Христа, а коли він станеться, про це не суджено знати нікому.

На закінчення хочеться сказати наступне: по-перше, правдива постава християнина полягає не у визначенні апокаліптичних дат, а в тому, що бути завжди готовим до зустрічі з Христом. По-друге, Ісус сказав: «ТИ є Петро – Скеля і на цій скелі Я збудую мою Церкву і ворота пекельні її не подолають» (Мт. 16, 18). Ось це пророцтво є справді автентичне. Тож довіряймо йому і тоді не будемо мати непотрібних страхів.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори