Проща до Билич зібрала велике число духовенства та вірних [ВІДЕО]

31 травня 2010
Друк
30 травня в неділю Всіх Святих відбулась загальноєпархіальна проща до с. Билич Старосамбірського р-ну - місця об'яви Пресвятої Богородиці. Сюди, звідки 20 років тому розпочалось відродження УГКЦ, прибули понад 7 тисяч вірних з різних теренів Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Архиєрейську Літургію очолив владика Юліян (Вороновський) у спіслужінні владики Ярослава (Приріза) та понад 70-ти священиків. Своїм співом богослуження прикрасив церковний хор з смт. Нижанковичі. Наприкінці Літургії було зачитано декрет правлячого архиєрея про проголошення дня Всіх Святих днем почитання Билицької ікони Пресвятої Богородиці на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії. У цей день у храмах єпархії виставлятимуться для почитання копії Билицької ікони.

Привітавши паломників, з пастирським словом до вірних владика Ярослав звернувся, який розкрив значення величання Богородиці "Пресвятою": "Пречиста Діва є найпершою святою, бо на неї зійшов Св. Дух ще у Благовіщенні: «Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить» (Лк.1,35). Вона є найбільшою святою, бо на відміну від усіх інших людей – Непорочна, тобто недіткнена гріхом наших прародичів Адама і Єви. Вона є найвищою святою, бо фізично носила у своєму лоні Того, Кого усі ми можемо носити тільки таїнственно – у Св. Тайні Євхаристії." Архиєрей наголосив також на особливості материнства Богородиці: "Богородиця має відвагу до Бога незрівнянно більшу від усіх святих; інші ж святі благають, як слуги Божі, Пресвята Діва просить, як Матір Божа". Наприкінці владика Ярослав закликав вірних просити Духа Святого, щоб провадив кожного до святості, сміливо ствердивши: "Ми зможемо дійти до цілі нашого життя – до святості, бо на дорозі до неї маємо надійну помічницю і заступницю – Пресвяту Богородицю, біля чудотворного місця якої ми сьогодні тут зібралися".

Наприкінці богослужіння з батьківським закликом до щоденного молитовного подвигу звернувся до прочан владика Юліян: "Наша молитва - це наріжний камінь доброго християнського життя". Єпископ подякував адміністратору парафії о. Володимиру Нестеру, а також усім жертводавцям, за належну організацію прощі. Відтак владика уділив вірним архиєрейське благословення.

Напередодні до Билич прибула піша проща молоді, які у суботу зранку вирушили з м. Самбора у супроводі о. Тараса Рисея. Як зазначили учасники щорічної пішої прощі, паломництво до святині спонукає їх до роздумів над власним життям, над тим, яке місце займає Господь у їхньому житті. У неделя після завершення Літургії для молоді та усіх бажаючих відбувся коцерт духовної пісні за участю прот. Вітольда Левицького, священика з м. Долина, Івано-Франківської області.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ВІДЕОРЕПОРТАЖ

Теми: Биличі, Юліан (Вороновський), Ярослав (Приріз), Добромильський деканат

Інші публікації за темою