Владика Ярослав під час ювілейних святкувань у м. Турка: "Віра є даром, про який потрібно піклуватись та берегти" [фото]

13 липня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Храм свв. Петра і Павла у м. Турка
12 липня, на празник свв. верховних апостолів Петра і Павла, у м. Турка відбулись ювілейні святкування з нагоди Року віри, 1025-ліття Хрещення Руси-України та 20-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь у святкуваннях взяли священики та вірні Турківського та Висоцького деканатів.

Напередодні, 11 липня, увечері, у храмі свв. Петра і Павла м. Турки духовенство та вірні помолились святкову вечірню та акафіст до Божого милосердя. Відтак молільники вирушили процесійною ходою вулицями міста. Упродовж ходи священики зачитували св. Євангелію та спершу молитву батьків за дітей, а під час наступної зупинки – молитву дітей за батьків. Услід за священиками молитви повторювали всі учасники молитовної ходи. У храмі свв. Петра і Павла, де завершилась процесія, священики та вірні промовили молитву за батьків та родичів, які відійшли у вічність.

У день престольного празника до центрального храму УГКЦ м. Турки прибув з душпастирськими відвідинами владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У співслужінні о. Тараса Більо (декана Турківського), о. Василя Дригинича (декана Висоцького) та священиків Турківського та Височанського деканатів архиєрей відслужив святкову Літургію.

Під час проповіді єпископ наголосив, що ювілейні цьогорічні святкування – це насамперед подячна молитва та водночас прохання до Бога, "щоб Він і надалі, як Батько, перебував поруч зі своїм народом, благословив його своїми обильними дарами, а через богослужіння у храмах та у молитовно-творчій праці кожного з нас у щоденному житті".

Єпископ зазначив, що питання - "ким є Ісус для мене?", - яке ставили собі сучасники Христа, є актуальним і для сьогоднішніх поколінь християн. За словами владики Ярослава, відповіддю на це запитання, яку кожен християнин може прийняти як свою власну, є віровизнання св. Петра: "Ти - Христос, Син Бога Живого". Єпископ додав, що джерелом відповіді апостола Петра стали не якісь його людські рефлексії, але, як сказав Ісус, - це відкрив апостолу Отець Небесний через благодать.

Подібно до св. Апостола кожен християнин отримує через тайну хрещення дар віри. Християнину слід піклуватись, берегти та розвивати віру в Господа. Лише тоді цей дар віри міцно закріпиться у людському серці.

Наприкінці душпастирського слова владика Ярослав побажав вірним благодаті Духа Святого, яка б скріпила їх віру, щоб слова визнання її не були простими формулами, але дійсністю, глибоким досвідченням Ісуса як Господа, Владики і нашого Спасителя.

Після завершення Літургії відбувся чин віднови хресних обітів. Відтак архиєрей подякував духовенству та вірним за молитовну участь у ювілейних святкуваннях у м. Турка. Опісля єпископ нагородив протоєрейським хрестом о. Василь Дригинича (декана Висоцького). На знак вдячності за душпастирське служіння владика вручив подячну грамоту Глави УГКЦ о. Тарасу Більо (декану Турківському).

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ


Теми: Турківський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою