Владика Ярослав під час ювілейних святкувань у Самборі: "Покров Пресвятої Богородиці - це не далека історична подія, але щоденна реальність для багатьох християн" [фото]

16 жовтня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Архиєрейська Літургія на празник Покрова Пресвятої Богородиці у прокатедральному соборі
13-14 жовтня у м. Самборі, в прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, відбулось урочисте святкування 1025-ліття Хрещення Руси-України, Року віри та 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.    
 
Центральною подією святкування стала Архиєрейська Літургія в день празника Покрова Пресвятої Богородиці, яку відслужив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні священиків Самбірського та Дублянського деканатів.
 
"Образ Покрови Пресвятої Богородиці, яким вона покрила всіх людей у церкві – це образ її заступництва за нас, грішних і безпомічних", - сказав під час проповіді архиєрей. При цьому єпископ зазначив, що завдяки заступництву Богородиці прощаються людські гріхи, лікуються болі і печалі. До того ж посередництвом її Покрову наша слабка, немічна молитва скріплюється її заступництвом і доноситься до Божого престолу (див. повний текст проповіді).
 
Згадуючи події, які стали причиною ювілейних святкувань, архиєрей наголосив: "Сьогоднішнє ювілейне святкування, нагадує нам про народження у вірі кожного з нас через наших предків-русинів. Саме вони 1025 років тому пережили його як хрещення, як народження нових людей, християн і народу в вірі, якими сьогодні є і ми. Тоді держава Київської Русі постала як світ вільної людини, народу, який народився більше ніж тисячу років тому під час Хрещення в Дніпрі-Славутичі. Тому для нас Київ – другий Єрусалим, а Дніпро – другий Йордан. З Києва, з Хрещатика, з вод Дніпра світло Христової віри поширювалося по всій Україні-Русі й поза її межами". На думку єпископа, ці ювілейні святкування мають на меті пригадати нам, що коли ми будемо вірними послідовниками своїх предків, притримуватимемося своїх хресних обітниць, залишатимемося послідовними та впевненими у своїй Христовій вірі, то зможемо відстоювати свої права, захищати всіх, хто потребує допомоги, бути добрими господарями на своїй рідній землі і не піддаватися легко чужим впливам.
 
Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував духовенству та вірним за участь у святкових богослужіннях. Єпископ вручив священикам пам’ятні грамоти з нагоди ювілейного року.
 
Зазначимо, що ювілейні святкування на Самбірщині розпочались 13 жовтня з великої вечірні у соборі Покрова Пресвятої Богородиці. Відтак у храмі відбувся "Семінар віри", який провів о. Микола Витівський (ректор Дрогобицького катехитичного інституту). На основі повчань римських архиєреїв: папи Венедикта XVI та папи Франциска - проповідник пояснив, що означає вірити в Бога.
 
Опісля відбулись нічні чування за участі дітей та молоді парафії: молитва на вервиці та Ісусова молитва. Також катехитична школа ім. Андрея Шептицького представила тетралізоване дійство "Що означає бути християнином?".
 
Наступного дня, 14 жовтня, після обіду в народному домі м. Самбора відбулась святкова академія. З привітальним словом до присутніх звернувся владика Ярослав. Д-р Ігор Скочиляс, викладач церковної історії Українського католицького університету, виголосив доповідь на тему "Хрещення Руси-України". Мистецьку програму представили творчі колективи Самбірщини та Старосамбірщини. У той же час у фойє народного дому відбувалась виставка світлин, присвячена Патріарху Йосифу Сліпому, з приватної колекції Степана Павлішака.
 
Додамо, що святкування у Самборі стали "своєрідним ювілейним акордом", як це зазначив у проповіді під час Літургії владика Ярослав. Упродовж цього року святкування з нагоди 1025-ліття Хрещення Руси-України, Року віри та 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ відбулись в усіх деканатах єпархії. Загальноєпархіальні святкування відбулись 24-25 червня у м. Дрогобичі за участі Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, високопреосвященного Томаса Едварда Ґалліксона, папського нунція, та єпископів УГКЦ.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії
 
ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Прокатедральний собор, протосинкел, Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою