Владика Ярослав про ювілей легалізації УГКЦ: "Упродовж останніх 25 років на наших очах відбулося чудо воскресіння Церкви й України" [фото]

24 червня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав разом з духовенством та найменшими парафіянами храму св. Миколая м. Трускавця
За останні 25 років Бог здійснив чудо воскресіння Церкви та України. Про це 22 червня сказав під час проповіді владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у трускавецькому храмі св. Миколая Чудотворця, де священики та вірні Трускавецького деканату зібрались на подячну Літургію з нагоди 25-літнього ювілею виходу з підпілля Української греко-католицької Церкви.

"Понад 40 років свого існування УГКЦ провела в катакомбах радянського режиму, а цей ювілей - це нагода з глибини серця благодарити Господа за наших батьків, за їхню віру, за любов до Бога, Церкви та свого народу", - наголосив Самбірсько-Дрогобицький єпископ.

За його словами, впродовж ювілейного року Церква по-особливому вшановує ісповідників та мучеників, які стали духовним фундаментом свободи Церкви і відновленням Української держави. "Дякуємо Господеві за тисячі страстотерпців і ісповідників, які прийняли смерть, переслідування з любові до Бога, Церкви та ближніх", - додав владика Ярослав. У 1913 році, коли Церква відзначала ювілей 1600-ліття Медіолянського едикту імператора Костянтина, Митрополит Андрей Шептицький такими словами охарактеризував значення подвигу мучеників: «Окроплена кров’ю мучеників, Церква набуває свободу віддавати Богові прилюдну і всенародну славу».

На думку владики Ярослава, 25-літній ювілей легалізації УГКЦ ставить перед Церквою нові завдання: дослідження невідомих сторінок історії «Катакомбної Церкви», праця над відтворенням життя ісповідників віри і по можливості віднайдення їхніх могил, написання мартирологу та вшанування їх пам’яті через проголошення святими.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Петру Івасівці (декану Трускавецькому) за організацію святкування 25-ліття легалізації УГКЦ у Трускавецькому деканаті. "Дякую сьогодні Богові за всіх Вас, дорогі співбрати у священстві, улюблені брати і сестри, за Вашу любов і відданість рідній Церкві. Саме завдяки Вашому подвигу і вірності наша Церква встояла, коли Христові вороги різними способами намагалися її знищити, а згодом виходила з катакомб, процвітала і розвивалася", - подякував присутнім єпископ.

Додамо, що ювілейні святкування продовжились урочистою академією в Палаці культури ім. Т. Шевченка м. Трускавця. Музичні твори виконав Львівський народний хор «Трембіта». Історичну ретроспективу та майбутнє УГКЦ накреслив у своїй доповіді о. Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: 25років легалізації УГКЦ, Трускавецький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою