Молодь єпархії зустріла символи Світових Днів молоді

13 вересня 2014
Друк
Фото Марії ГАРАСИМЧУК
9 вересня молодь Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ в рамках підготовки до Світового Дня Молоді, що має відбутися в Польщі (Краків, 2016 р.Б), мала нагоду приймати символи Світових Днів молоді – Хрест та Ікону, які передав для молоді світу святий Іван Павло ІІ.

Сама зустріч розпочалася зі звернення о. Олега Кекоша (голови Комісії у справах молоді) до молодіжних спільнот Самбірсько-Дрогобицької єпархії, студентів та учнів, що зібралися в приміщенні Центру душпастирства молоді для пошанування Хреста та Ікони. Він радо зустрів молодь, яка відгукнулася на заклик зустріти Хрест, а також наголосив на тому, що: «Прибуття в Україну Хреста та Ікони є однією з найбільш знакових подій у рамках підготовки до Світового Дня Молоді. Ці офіційні символи СДМ покликані об'єднати молодь всього світу. Мільйони людей протягом років подорожування Хреста та Ікони молилися перед цими святинями. Хтось отримав ласку навернення, хтось переосмислив своє життя і заново народився для Господа, а комусь просто лилися сльози жалю чи вдячності за отримані ласки...» На завершення голова Комісії звернувся до присутніх словами папи Франциска до молоді: «…Бажаю вам, щоб ви мали крила і коріння. Крила, щоб звершувати подвиги, творити прогрес та розвиток, а коріння, щоб дотримуватися звичаїв, традицій та повчань батьків, особливо в цей нелегкий для нашого народу час…»

Програму зустрічі продовжили ведучі, які, власне і розповіли присутнім передісторію Хреста та Ікони, наголосивши, що «…все почалось у далекому 1984 році, коли св. Іван Павло ІІ поблагословив Хрест для молоді як офіційний символ СДМ. І з цього часу Хрест подорожує світом і є водночас джерелом інформації та елементом духовного єднання молодих християн в усьому світі.

Святий Іван Павло ІІ, мабуть, невипадково передав Хрест та Ікону саме молоді, адже мав до цього особливе чуття. Він завжди і всюди зустрічався з молоддю, звертався до молоді і вона відповідала йому взаємністю. Власне однією з харизм Івана Павла ІІ було його надзвичайне вміння віднаходити контакт з молодими людьми. Ця здатність папи-слов’янина полягала у великому розумінні прагнень кожної особи та правдивій любові до неї. Папа розумів молодь, а вона в свою чергу старалася доцінити зміст його слів, приймаючи їх серцем та розумом…»

Також ведучі запропонували присутнім переглянути відеоролик про те, ким був і залишається для нас Святий папа Іван Павло ІІ, який передав Хрест та Ікону для молоді всього світу, запевнивши тим самим свою особливу підтримку молодих.

«Нехай слова Івана Павла ІІ, сказані того далекого 1984 року, завжди будуть у ваших серцях: «Несіть його (Хрест) світом як знак любові Господа Ісуса до людства і сповіщайте всім, що спасіння та відкуплення є лише в Христі померлому і воскреслому… А образ копії ікони Марії, Покровительки Римського Народубуде знаком материнської присутності Марії поруч з молоддю, яка покликана, подібно до св. Апостола Івана, прийняти Її у своє життя".
Опісля Голова Комісії у справах молоді о. Олег Кекош, голова Комісії у справах родини о. Василь Нестер та капелан спільноти «Віра і Світло» о. Богдан Лехович відслужили Молебень до Христа Чоловіколюбця, а також запропонували присутнім віддати своє «кам’яне серце», обтяжене гріхами, Господу, а натомість здобути чисте…(Єз.36, 2-26).

Біля Хреста також зібралася спільнота молоді з особливими потребами «Дивовижні долоні» БФ «Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ». Вони у свій спосіб піснями прославляли Хрест та Ікону.

Протягом дня люди, які прийшли пошанувати Хрест та Ікону, мали можливість молитися та просити ласки, адже в цьому Хресті помітна присутність Божої любові. Через цей Хрест багато молодих людей краще можуть збагнути Воскресіння, а багато осіб стають відважнішими в прийнятті рішень щодо власного життя.

З Дрогобича Хрест та Ікону передали Трускавецькій молоді Самбірсько-Дрогобицької єпархії, де продовжилося їх пошанування.

Марія ГАРАСИМЧУК

Теми: Комісія у справах молоді

Інші публікації за темою