SDE

У Дрогобичі відбувся Фестиваль вертепів [фото]

08 січня 2024
Друк E-mail
Фото Сніжани ЩУР
7 січня 2024 року у Дрогобичі відбувся фестиваль Вертепів «Різдвяна зірка 2024», в якому взяли участь понад 20 колективів Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ. Фестиваль організували Комісія у справах молоді СДЄ та Управління культури та розвитку туризму Дрогобицької міської ради.

Захід розпочався походом вулицями міста від найдревнішої святині - церкви Св. Юра. Пройшовши з колядою, колона прибула до народного дому їм. Івана Франка, де розпочались виступи.

На початку заходу до присутніх звернувся владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Єпископ зауважив, що свято Різдва Христового нагадує нам, що Дитя Ісус - Предвічний Бог, який з любові до нас став маленькою дитиною. "Ми можемо до Нього наблизитись, Його обійняти, тому що Він став людиною", - сказав єпископ.

За словами владики Григорія, найкраще про дитину можуть розказати діти і молодь. "Те, що діти і молодь сьогодні розкажуть нам буде для нас чудовою можливістю ще глибше вникнути в це таїнство Божого народження, ще глибше зрозуміти, якою безмежною є Божа любов", - зауважив єпископ.

Захід розпочався походом по вулицях міста. Хода розпочалась від найдревнішої святині –  церкви Св. Юра, де Голова Комісії у справах молоді Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Андрій Бунь поблагословив учасників фестивалю, тоді усі попрямували до Народного дому ім. Івана Франка. Вертепи йшли вулицями міста, несучи світло Різдвяної Зірки та голосно співаючи колядки. Це можна було побачити у прямій трансляції у соцмережах «Живого телебачення», яку провів Тарас Бабенчук. У фестивалі «Різдвяна зірка 2024» взяло участь близько 20 колективів з різних куточків Самбірсько-Дрогобицька єпархія, що в сумі складали понад 370 учасників.

Участь приймали:  вокальний ансамбль викладачів Дрогобицької дитячої музичної школи №1 у складі: Шипайла Ярослава, Лазарєвої Наталі, Звір Вікторії, Кульчицької Наталії, Сов’як-Герасимович Зоряни, Летнянки Надії, Андрієвської Тетяни, Андрусів Ірини, Онищак Наталії, Древняк Наталії, Коцюби Наталії, Шулдак Оксани, Андрієвського Володимира, Швадчака Олега; колективний творчий проєкт «Різдвяний вертеп» Палацу дитячої та юнацької творчості м. Дрогобич. Світлана Кушнір – методист, керівник гуртка «Ляльковий театр», Олександра Хрущик – керівник гуртка «Лялька в українському одязі», Ореста Сивохіп – керівник гуртка «Чарівна сопілка», концертмейстер -Ольга Лоєк; вертеп парафії Стрітення Господнього Дрогобицького деканату м. Дрогобич. Керівники: о. Тарас Коберинко та Оксана Копач; вертеп Парафії Різдва Пресвятої Богородиці с. Лавочне Славського деканату. Керівник Катерина Мацібора; вертеп парафії Пресвятої Трійці с. Дережичі Бориславського деканату. Керівник: Марта Сільник; вертеп Парафії сіл Мшанець, Галівка, Плоске. Керівник: о. Роман Гром; вертеп парафії священномученика Йосафата Кунцевича с. Тухолька Тухольського деканату. Керівники: о. Роман Качала та Максим Качала; вертеп братства молоді Серця Христового парафії Христа Чоловіколюбця с. Вістовичі Рудківського деканату. Керівник о. Андрій Мелешко; вертеп УМХ парафії свчщ. Йосафата Кунцевича с. Бісковичі. Керівники: о. Тарас Войтко та Марія Заріцька; вертеп молодіжної спільноти «Аксіос» парафії Собору Пресвятої Богородиці с. Верхня Яблунька Турківського деканату. Керівник: Ірина Гедз; дитячий вертеп «Різдвяна зірка засіяла» церкви святих і праведних Богоотців Йоакима і Анни с. Станиля Трускавецького деканату. Керівник: Михайло Головкевич; вертеп парафії Пресвятої Богородиці м. Стебник Трускавецького деканату. Керівник о. Олег Бісик; вертеп с. Опори парафії Введення в Храм пресвятої Богородиці Меденицького деканату. Автор сценарію Надія Попадинець та керівники: Петро Копач та Роман Строган; вертеп УМХ парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Трускавець Трускавецького деканату; вертеп Братства української молоді при Катедральному Соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич. Керівник: о. Андрій Нискогуз; вертеп молодіжної спільноти «Вознесенці» парафії Вознесіння Христа Господнього м. Дрогобича Дрогобицького деканату. Керівник Іванна Жуковська; вертеп танцювальної студії NLB м. Дрогобич.                Керівники: Ольга Волинська та Ірина Дутка; вертеп сучасного молодіжного театру «Глорія» м. Дрогобич. Керівник: о. Андрій Бунь; вокальний квартет «Кралечки» учнів вокально-естрадного відділу Стебницької дитячої музичної школи. Концертмейстер-керівник Уляна Воят.

 Через свій талант та теплоту вертепи розповідали своє бачення різдвяного дійства. Також на цьому заході можна було долучитися до благодійної акції «Різдвяні пташки», яка скерована на придбання дронів для 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ.

Учасників фестивалю у Народному домі ім. І Франка привітав владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, начальник Управління культури та розвитку туризму виконавчих органів Дрогобицької міської ради Володимир Ханас та депутат Дрогобицької міської ради Михайло Задорожній.

«Ми пам’ятаємо про наших героїв, наших захисників, воїнів і просимо, щоб Боже милосердя їх зберегло перед усіма небезпеками, щоб вони здоровими та з перемогою якомога швидше повернулися до своїх домівок», – зазначив Григорій і окремо подякував тим колядникам, які в межах акції «Різдвяні пташки» збирали кошти на дрони для 80-ї бригади.

Ведучими на заході були о. Тарас Плетеня та Надія Попадинець. Концертну програму можна було побачити у прямому ефірі на сторінці Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ у Facebook. «Фестиваль Різдвяна Зірка 2024» у Дрогобичі був наповнений захоплюючими виступи вертепів, ходою вулицями та спільна радість Різдва.

 

Повідомила Надія ПОПАДИНЕЦЬ

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Сніжани ЩУР

 

 

 

Теми: Комісія у справах молоді, Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори