Владика Ярослав: Від святого Володимира, як від світильника, запалилися свічі віри в серцях наших предків [фото]

28 липня 2015
Друк
Ікона
Хрещення Руси-України
Про це 28 липня, у свято св. Володимира Великого, сказав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, під час Божественної Літургії в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Зазначимо, що цього року виповнюється 1000 років з часу переставлення св. рівноапостольного князя Володимира.

У душпастирському слові до вірних владика Ярослав наголосив: "Князь Володимир був великим цього світу, мав потужну владу, але напевне відчував, що для того, щоб його держава була міцною, вона має стояти на міцному фундаменті – Христовій вірі" (див. повний текст проповіді). Можемо тільки здогадуватись, яким непростим був шлях київського князя у пошуках цієї духовної основи. Церковна традиція розповідає нам, що він кардинально змінив спосіб свого життя і з грішного та жорстокого поганина перетворився на богобоязливого християнина. "Не випадково сьогоднішній тропар називає його «другим Павлом»", - додав проповідник.

Далі єпископ зазначив, що св. Володимир Великий і сам пережив власне Хрещення як духовне свято, і зі своїм народом захотів поділитися тією радістю, яку знайшов завдяки своїм духовним пошукам. "Від святого Володимира, як від світильника, запалилися свічі віри в серцях наших предків", - наголосив проповідник. Християнські цінності, які він прийняв, стали вирішальними в житті нашого народу на багато століть уперед. Християнська віра заклала основи нашої культури, писемності, мистецтва, архітектури; розвинулись церковні структури, чернецтво, місійна діяльність, політичний устрій…

Наша християнська віра стала наріжним каменем українських сімейних, родинних цінностей і традицій та фундаментом нашого громадського життя і суспільної моралі. "Віра, яку Господь дарував нашому народу через Рівноапостольного князя Володимира, принесла достойні плоди духа — багатьох святих і праведників", - сказав у підсумку владика Ярослав.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою