Владика Ярослав: Євангельський митар навчає нас таємниці успішної молитви

22 лютого 2016
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Приклад митаря пригадує нам про важливі прикмети молитви, що потрібні для її успіху. Про це сказав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, 21 лютого під час Божественної Літургії у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

Коментуючи недільну притчу, владика Ярослав зазначив: "У Неділю митаря і фарисея Свята Церква відкриває перед нами цінну сторінку Євангелія, де розповідається про двох людей, які молилися у храмі".

Один з цих чоловіків, що був фарисеєм, вважав себе великим праведником. Йому здавалось, що мав чим пишатися, стоячи перед Богом. Втім серце фарисея, оповите гордістю, було далеким від Бога. "Він думав, що лише через виконання приписів закону, певних моральних норм, зможе стати святим і досконалим", - зауважив проповідник.

"Натомість інший молільник був публічним грішником, який не мав ніяких добрих діл, щоб представити їх перед Богом", - додав владика Ярослав. Митар стояв в задній частині храму, не сміючи піднести очей до неба. Він лише молився: «Боже, милостивий будь мені грішному». За словами Христа, після завершення молитви фарисей вийшов з храму осуджений, а митар - оправданий.

Далі проповідник наголосив: "Приклад митаря пригадує нам про важливі прикмети молитви, що потрібні для її успіху: молитва повинна бути виявом глибокої віри у Божу всемогутність; молитву потрібно наповнити надією на Бога і Його милосердя, щоб вона не ослабла, не вигасла первісна її ревність". Молитвою, сповненою духа надії, християнин свідчить, що справді очікує допомоги тільки від Господа. Така молитва допомагає перемогти всякий страх і неспокій, приносить християнину важливий духовний плід - допомагає зберігати душевний спокій, впевненість, що його життя є в Божих руках, в Божій опіці.

Наприкінці проповіді єпископ закликав вірних під час приготувань до Великого посту просити в Господа благодаті, щоб відчути потребу внутрішнього навернення, а також дару Христового смирення.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою