У Світлий понеділок владика Ярослав відвідав Прокатедральний собор в м.Самборі [фото]

02 травня 2016
Друк
Фото прес-служби СДЄ
2 травня, у Світлий понеділок, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Божественну літургію у Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці в місті Самборі.

Архиєрей привітав самбірчан зі світлим празником Воскресіння Христового, в якому Христова перемога над смертю внесла проміння світла у гріховну темряву: «Воістину все наповнилося світлом у ці дні Христової Пасхи, коли увесь світ святкує Його переможний перехід від смерті до життя. Тому й сьогоднішній день називаємо Світлим Понеділком, а всі дні аж до наступної, Томиної Неділі – Світлим тижнем».

У своїй проповіді Владика Ярослав, розкриваючи суть і значення світлого празника Христового Воскресіння, звернувся до його прообразу: старозавітної Пасхи, яка була спомином «переходу» вибраного народу з Єгипту до «обіцяної землі», з неволі - до свободи, з рабства фараона - до волі Божих дітей: «Відзначаючи це свято, ізраїльтяни згадували свій перехід від рабства до свободи, з Єгипту до Вибраної землі. Бог врятував їх від єгипетського рабства та неминучої загибелі, перевівши люд під проводом Мойсея через Червоне море і пустелю. Це був не просто порятунок від єгипетських колісниць. На одному березі моря євреї були лише ватагою втікачів, рабів, призначених на смерть, на іншому ж вони стали єдиним народом, який Господь скріпив на пустелі та якому була дарована свобода до життя».

Особливий наголос у своїй проповіді Преосвященний Владика зробив на відчитанні історії Старозавітного Йосифа, якого святі Отці називали прообразом Христа, у світлі Пасхи Христової. Проповідник порівняв історію Йосифа з розповідями про Христа Воскреслого, щоб побачити величну Божу педагогію спасіння людини.

Зокрема Владика вказав на педагогію очікування у цих історіях: як Йосиф, не виявляючи себе відразу братам, дає їм час для того, щоб у них визріло усвідомлення власного гріха, так Христос, не з’являючись учням відразу, дає їм можливість роздумати над сенсом подій, що відбулися: «Час болісного очікування є необхідний, щоб людське серце визріло до здатності сприйняти. Сприйняти насамперед те, що поява воскреслого - це зустріч прощення і співчутливої любові».

Архиєрей зазначив також Божу ініціативу об’явлення і прощення у події Воскресіння, яку також прообразує Йосиф. Він прощає братів, бачачи провидіння Боже у цій історії, яке здатне навіть гріх перетворити у перемогу добра. Проте найбільше Боже прощення виявляється у Христі воскреслому: «Без жодної згадки про минуле Христос показує знаки своєї перемоги, щоб заявити учням про свою любов, яка все прощає. Ісус приносить мир до своїх і промовляє слова любові звернені до тих, які Його зрадили».

Останній момент, на який вказав Владика – це післаництво, яке є наслідком прийняття прощення: Брати Йосифа отримують завдання йти і потішити батька Якова, про те, що його син не тільки живий, але є також запорукою життя для цілої родини. Подібно й жінки біля порожнього гробу отримують завдання від ангела нести звістку про воскресіння апостолам, які стануть благовісниками прощення і підуть аж до кінців землі, щоб звіщати Христа Спасителя, який помер з любові для спасіння всіх людей.

Завершив свою проповідь Преосвященний Владика словами: «Пасха Господня це Подія, в якій те, що було тінню і праобразом в стародавній історії, знаходить своє спасенне сповнення. Це історія, яка торкає нас, спасає і посилає до місії – свідчити Воскреслого Христа».

Наприкінці богослужіння єпископ привітав священиків і вірних м. Самбора з радістю пасхальних свят.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою