У Самбірсько-Дрогобицькій єпархії відбувся Фестиваль вертепів «Різдвяна зірка» [фото&відео]

23 січня 2019
Друк
Фото Молодіжної комісії
19 січня, на свято Богоявлення Господа нашого Ісуса Христа відбувся ІІ Фестиваль вертепів, який вже традиційно з благословення владики Ярослава (Приріза) організувала Комісія у справах молоді Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ під керівництвом отця Андрія Буня.   

Цього року на Фестиваль вертепів «Різдвяна зірка» подали заявки 18 колективів, які пройшлися вулицями міста Дрогобича з колядою та роз’їхалися по трьох локаціях, де мали можливість показати своє дійство:  в смт. Східниці (о. Микола Мисів), м.  Дрогобичі (о. Андрій Бунь) та  м. Трускавці (о. Володимир Бондарчук).

На цьогорічний Фестиваль вертепів активізувалася молодь міста Дрогобича, адже з парафій самого міста подали заявки та виступили на Фестивалі: вертеп Катедрального Собору пресвятої Трійці; два вертепи парафії Воскресіння Христового (духівники – о. Дмитро Заміщак; о. Дмитро Фокін): вертеп молодшої групи «Христос рождається» (кер. Ольга Герило) тавертеп старшої групи «Вифлеємський подорожній» (кер. Оксана Ляховин); вертеп парафії Успіння Пресвятої Богородиці (духівник – о. Петро Сюсько); вертеп «Дитячого парламенту» м. Дрогобича.

Парафія храму Петра і Павла с. Раневичі цього року зорганізувала та подала на Фестиваль аж три вертепи під керівництвом  п. Марії Середяк.

З  Борислава на Фестиваль вертепів прибула молодь парафії Різдва Пресвятої Богородиці, яка запропонувала свою містерію (керівники: Галина Дидик, Богдан Шкільник та бр. Ігор Марчишин).

Прибула молодь парафії Перенесення мощей св. Миколая с. Старий Кропивник  разом зі своїм духівником о. Василем Нагиною.

Танцювальна студія «Feel-Danсe» м. Стебника запропонувала на Фестиваль свій танцювальний вертеп  (керівник – Христина Знак).

На Фестиваль «Різдвяна зірка» прибула молодь парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Сколе разом зі своїм духівником о. Володимиром Мисівом.

Всього за три дні підготувала вертеп та подала заявку на Фестиваль молодь з Авдіївки та Станиці Луганської під керівництвом Андрія Юркевича.

Цікавий вертеп  на екологічну тематику запропонувала спільнота «Самбірської молоді Собору» (спільнота СМС) парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Самбора (духівник – о. Дмитро Сенейко).

Свій вертеп організувала молодь чотирьох сіл (Мшанець, Галівка, Плоске, Виці) підкерівництвом  о. Романа Грома.

А молодь парафій с. Рихтич прибула на Фестиваль зі своїми віншівками та цікавими колядками.

 Другий день фестивалю був не менш насиченим. Впродовж дня в рамках Фестивалю «Різдвяна зірка» у Центрі душпастирства молоді для молоді, дітей та всіх бажаючих були організовані різдвяні майстер-класи: майстер-клас «Різдвяна іграшка – птах миру»; майстер-клас «Різдвяна мотанка – ангел»; майстер-клас: «Ангелики з соленого тіста» та майстер-клас «Різдвяні іграшки з фетру», які вели Світлана Забара з творчої майстерні «Галицький рептух» та Ольга Волинська (майстер-клас із фетру).

А ввечері всіх чекало дивовижне різдвяне дійство, зорганізоване силами самої молоді під керівництвом о. Андрія Буня, голови Комісії у справах молоді, який зазначив: «Цей різдвяний дарунок прийміть з щирою вдячністю від колективів, які в прямому сенсі «живуть» у Центрі молоді…»

Владика Ярослав, благословляючи захід, сказав: «Дорога святочна громадо! Нас покликала сьогодні молодь нашої єпархії. І вони є для нас молодими предтечами, які покликали нас на акорд різдвяних і Йорданських свят. Вони, майбутнє нашої Церкви і держави, беруть на себе естафету з того глибинного джерела Божого Слова. Вони, молоді люди, стараються торувати дорогу своїх предків, і на заквасці традицій нашого народу від часу святого Володимирового хрещення колядками-піснями, театралізованими виставами прославляють нашого Великого Бога. Тому я хочу дуже подякувати о. Андрію, який очолює нашу молодіжну Комісію, яка ніби переобразилася, наповнилася життям, і один з акордів їхньої діяльності ми матимемо змогу сьогодні побачити й почути. Побачимо нашу молодь, яка є небайдужою до долі свого народу, яка є небайдужою до голосу, що лунає на дорогах їхнього життя: «Бог з нами!»»

Різдвяну феєрію всім присутнім дарували: Рок-оркестр «MODERNFOLK»; сучасний молодіжний театр «Gloria»; семінарійний гурт «Quovadis»; танцювальна студія «NLB» (керівник – Ольга Волинська); дитячо-молодіжний хор «Відлуння» катедрального Собору Пресвятої Трійці м. Дрогобича (регент п. Надія Бунь); хоровий октет хору «Оранта» Дрогобицької духовної семінарії; вертеп за участі молоді Центру душпастирства молоді.

На завершення дійства о. Андрій Бунь подякував всім учасникам різдвяної феєрії, поіменно згадавши кожного, а також подякував батькам, які з розумінням ставляться до того, що їхні діти часто «пропадають» в Центрі молоді. Владика Ярослав, у свою чергу, подякував о. Андрію за те, що «він тримає камертон для молоді. Отче, дякую за ноту «ля». Дякую ж рівно його домашній родині, дружині і дітям, які може мають втрату у часі присутності батька, але це велика Місія і велика справа – трудитися з працюючим Богом для молоді». А до молоді правлячий архієрей звернувся з такими словами: «Дорога молоде, ви молодці! Сьогодні звучав чудесний голос над рікою Йордан у Дрогобичі. Спасибі вам велике! Благословенної вам дороги життя, щасливого вам майбуття. Сподіваюся, що ехо нашої коляди дійде і до місцевої влади, яка побачить, що Церква працює над молоддю», – зазначив владика. 

Після феєрії всі мали можливість помилуватися надворі вогняним шоу, зорганізованим тією ж молоддю з сучасного молодіжного театру «Gloria».

А після рок-коляди люди, які прийшли на різдвяну феєрію, ще довго не розходилися, жваво обговорюючи дійство.

Марія ГАРАСИМЧУК

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фестиваль вертепів, м. Дрогобич

Фестиваль вертепів, смт. Східниця

Рок-коляда, м. Дрогобич

Теми: Комісія у справах молоді

Інші публікації за темою