Владика Ярослав: Святий Миколай - це приклад справжньої милостині [фото]

20 грудня 2019
Друк
www.facebook.com
19 грудня, у свято св. Миколая Чудотворця, в Катедральному соборі Пресвятої Трійці у м. Дрогобичі владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Тарасу Жеплінському, викладачу Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що в цей день Церква вшановує Святителя, який засвідчив "велику любов до Бога та ближніх", ставши "правилом віри, взірцем лагідності та великим заступником вірних" (див. повний текст проповіді).

Відтак єпископ розповів вірним про життя і чесноти св. Миколая. "Родина святого Миколая була досить заможною, проте багатства не стали перепоною для живої віри, правдивої побожності та доброго християнського виховання", - зауважив владика Ярослав. Молодого юнака не манили багатства, якими він радо ділився з потребуючими.

"В образі святого Миколая бачимо правдиву поставу справжньої милостині: він не чекав, щоб вбогі приходили до нього, прохаючи про допомогу, а сам шукав їх з метою допомогти. Робив він це часто таємно, визначаючись великою скромністю, пам’ятаючи повчання Христа: «Ти ж, коли даєш милостиню, нехай твоя ліва рука не знає, що робить права: щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі» (пор. Мт. 6, 3-4)", - наголосив проповідник.

Далі єпископ звернув увагу вірних на те, що на іконах св. Миколая зображають зі святим Євангелієм в руках. За словами владики Ярослава, цей задум древнього іконописця символізує життя і служіння св. Миколая, яке стало сповненням євангельських блаженств, котрі є суттю всієї Христової Благовісті.

Наприкінці проповіді єпископ побажав вірним пройнятись духом свята св. Миколая. Адже християни покликані будувати суспільство, в якому має домінувати не влада авторитету та грошей, а справедливість і солідарність з тими, хто потребує оборони та захисту. "Стараймося, щоб і наші парафії ставали щораз більше спільнотами осіб, сповнених правдивою християнською любов’ю та взаємопорозумінням, а не анонімною та ізольованою групкою людей. Нам ще так багато слід попрацювати, щоб у нас якнайбільше було таких родин, в яких плекалися б правдиві християнські чесноти любові до Бога та ближніх, звідки б також виростали нові угодники Божі", - побажав вірним єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав новопоставленого диякона і подякував батькам і вихователям, які супроводжували диякона Тараса до тайни священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою