Владика Ярослав: Бог понад усе хоче бути нашим Приятелем

23 грудня 2019
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
22 грудня, у свято Зачаття св. Анною Пресвятої Богородиці, в катедральному соборі Пресвятої Трійці у м. Дрогобичі владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Петру Войтовичу, викладачу Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив вірним значення недільного читання, в якому розповідалось про те, як у суботній день у синагозі Ісус зцілив скорчену жінку (див. повний текст проповіді). Насамперед проповідник звернув увагу вірних на те, що сучасна людина болісно переживає життєві драми – хвороби, терпіння і смерть. Ці речі прийшли в наше життя не тому, що так захотів Бог. «Людина вибрала життя без Бога, тому все це прийшло як наслідки гріха. Людське життя є сповнене розбитості; розбиті країни, нації, міста, сім’ї, серця, мрії тощо», – наголосив владика Ярослав.

Христос дозволив розіп’ясти Себе, щоб ми змогли віднайти цілісність. За словами пророка, Ісус «був поранений за гріхи наші, роздавлений за беззаконня наші. Кара, що нас спасає, була на ньому, і його ранами ми вилікувані» (Іс. 53,5). «Бог понад усе хоче бути нашим Приятелем, проте ця приязнь була розбита через людський гріх, який є причиною проблем і страждань у сучасному світі. Ісус Христос прийшов поєднати ці зруйновані стосунки між людиною і Богом», – наголосив владика Ярослав.

Відтак владика Ярослав пригадав вірним, що в цей день Церква святкує Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці св. Анною. «Це свято пригадує нам особливий момент в історії людства, коли Господь починає здійснювати спасенний задум відносно упалого людського роду», – зауважив проповідник.

Празник Непорочного Зачаття відкриває християнам феномен віри праведних батьків – Йоакима і Анни. «Адже десятиріччями праведні Йоаким і Анна переживали тягар самоти, бездітності, що для людини стародавнього Близького Сходу було неймовірно важким тягарем», – наголосив єпископ.

У ті часи дитина вважалася даром Божої ласки, нагородою за людські чесноти й запорукою спокійної старости. Перебуваючи у глибокій зажурі, свв. Йоаким і Анна все ж дозволили Богові визначати їх майбутнє. «Вони й не припускали, що Господь може бути неуважний або несправедливий до них», - додав проповідник. Тому їх постава є прикладом цілковитої довіри людини до Бога, яка полягає у відсутності страху перед майбутнім.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав новопоставленого диякона і подякував батькам і вихователям, які супроводжували диякона Петра до тайни священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор, свячення

Інші публікації за темою