Владика Ярослав: Єдиним переможцем смерті є Ісус Христос, а Лазар був живим свідком і доказом цього

25 квітня 2021
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
25 квітня, у свято Входу Господнього в Єрусалим, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, в м. Самбір.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що в'їзд Ісуса Христа до Єрусалиму, це один із радісних днів Його земного життя (див. повний текст проповіді). Адже Ісус часто уникав почитання і слави, що належали Йому як Божому Сину. "Перед самими Своїми страстями, Христос тріумфально в'їжджає в Єрусалим. Він добровільно наближається до мук і смерті, як про те запевняє сам, кажучи: «...Я бо кладу моє життя, щоб знову його взяти. Ніхто його в мене не забирає, бо я сам кладу його від себе. Владу бо маю його покласти і владу маю назад його забрати...» (Йо. 10, 17)", - наголосив єпископ.

Перед цією подією Ісус у Витанії воскресив Лазаря. Чутка про це воскресіння розійшлася по всій Юдеї і поза її межами. "І це недивно, бо якби і сьогодні з'явився чоловік, який міг би подати зцілення на різні недуги сьогодення, перед якими медицина безсильна, то на нього була б звернена значна увага людства. Багато було переможців в історії людства: багато талановитих лікарів перемагали важкі хвороби; багато полководців перемагали сильні армії", - пояснив проповідник. Відтак владика Ярослав зазначив, що єдиним переможцем смерті є Ісус Христос, а Лазар був живим свідком і доказом цього.

Тож не дивно, що народ, який звідусіль прибув до Єрусалиму, щоб святкувати Пасху, почав вітати Чудотворця з Назарету, виголошуючи: «Осанна! Слава Синові Давидовому! Благословенний той, хто йде в ім'я Господнє». «Сповнені радістю, люди, вітаючи Його, покладали під ноги пальмове віття, стелили власну одежу», - додав єпископ.

Відтак владика Ярослав зауважив, що за шість днів до Пасхи Церква збирає своїх дітей на свято, щоб вони, проваджені Святим Духом, заспівали як єврейські діти: «Благословенний Ти, що маєш багато щедрот, помилуй нас». "Нехай Святий Дух буде плідний у наших серцях, в нашому житті. Нехай ці галузки, які принесемо до своїх домівок, будуть для нас, як для праведного Ноя, символом вічного життя, яке зможемо осягнути через нашу відповідь на Боже покликання, як це зробила Пречиста Діва Марія, празник Благовіщення якої ми недавно святкували", - побажав вірним проповідник.

Наприкінці проповіді владика Ярослав привітав молодь. Єпископ пригадав, що Блаженної пам'яті святий Папа Іван Павло ІІ з 1985 р.Б. започаткував у Квітну неділю Світовий день молоді. "Тому ми сьогодні в особливий спосіб молимось за нашу молодь, бо молодість є часом особливого відкриття власного «я» та складання «життєвих планів», є періодом росту, котрий повинен бути ростом «в мудрості, в роках і в ласці у Бога і у людей» (Лк 2, 52)", - сказав владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою