У с. Медвежа на Дрогобиччині відсвяткували 150-ліття місцевого храму [фото]

23 грудня 2022
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
19 грудня, у свято св. Миколая Чудотворця, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Медвежа на Дрогобиччині, де з нагоди 150-ліття місцевого храму відслужив Архиєрейську Літургію. Владиці співслужив о. Степан Гладьо (декан Мокрянський), о. Євген Вороновський (адміністратор парафії) і священики Мокрянського, Дрогобицького деканатів.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що глибоку любов до Бога і людей св. Миколаю прищепили віруючі батьки. Їхня молитва й поради допомогли св. Миколаю вже в юнацькому віці стати досить зрілою духовною людиною (див. повний текст проповіді). "Про це красномовно свідчить його житіє, в якому говориться: «Будучи юнаком, він виявляв схильність до строгого стримування та усамітненого життя, віддалявся від світських забав та розваг, часто відвідував храми Божі і з любов'ю вивчав Святе Письмо під керівництвом свого родича Миколая, єпископа Патарського»", - зауважив проповідник. Тому про юного св. Миколая справедливо стверджується: «Служачи Господу, юнак горів духом, а досвідченістю у питаннях віри був подібний духовному старцю, чим викликав подив та глибоку повагу вірних».

Далі єпископ зауважив, що "хоча родина святого Миколая була досить заможною, багатства не стали перепоною для живої віри, правдивої побожності та доброго християнського виховання". Саме тому молодого юнака, який після смерті своїх батьків успадкував великий маєток, не манили матеріальні блага. Він радо ділився ними із потребуючими. "Усе своє життя святий Миколай відзначався євангельськими чеснотами сильної віри, гарячої любові до Бога та ближніх, особливо милосердям до вбогих, хворих, немічних та опущених. Недарма його ще за життя називали батьком сиріт, вдів і бідних", - зазначив єпископ.

Відтак владика Ярослав наголосив, що в образі святого Миколая християни бачать правдиву поставу справжньої милостині: "Він не чекав, щоб вбогі приходили до нього, прохаючи про допомогу, а сам шукав їх з метою допомогти. Робив він це часто таємно, визначаючись великою скромністю, пам’ятаючи повчання Христа: «Ти ж, коли даєш милостиню, нехай твоя ліва рука не знає, що робить права: щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі» (пор. Мт. 6, 3-4)" - сказав проповідник.

Після завершення богослужіння єпископ висловив щиру вдячність усім, хто беріг та брав участь у відновленні місцевого храму св. Миколая. Єпископ також відзначив важливість події освячення катехитичного класу для молоді. "Велике спасибі о. Євгену Вороновському, а також о. Іванові та о. Михаїлові, які довгими роками тут у вас душпастирювали. Велике вдячність, церковній громаді, за цілодобову молитву та багаторазову допомогу ЗСУ. Нехай цей ваш храм, буде і надалі тим місцем нашого особистого преображення, місцем нашої постійної зустрічі з Богом", - побажав владика Ярослав. За словами єпископа, у ці непрості часи слід з вірою і надією поручатись заступництву угодника Божого Миколая Чудотворця, щоби Господь не переставав прихиляти милість до нашого народу, зміцнюючи нас в істинній вірі, захищаючи перед всякою ворожою силою.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Мокрянський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою