У Великий четвер владика Юліян освятив антимінси

02 квітня 2010
Друк
1 квітня у Великий четвер владика Юліян відслужив у Катедральному храмі м. Дрогобича Літургію св. Василія Великого. "Умиваючи ноги своїм учням, а такий звичай у ці часи могли сповнювати тільки слуги, Христос показує нам як і ми повинні поширювати поміж собою Христове царство, яке утверджується тільки у любові та взаємному служінні," - зазначив владика Юліян звертаючись вірних під час Літургії. Цьогоріч владика Юліян освятив нові антимінси після завершення Вечірні, яка служилась разом з Літургією св. Василія Великого.
Під час чину освячення при допомозі священноєреїв архиєрей заклав у антимінси мощі святих, які попередньо помащуються гарячою воскомастикою. Після завершення Літургії владика здійснив чин омиття ніг. Архиєрею спіслужив митр.прот. Тарас Гарасимчук (канцлер єпархії) та 17 священноєреїв з 10-ти деканатів єпархії.
 
Довідка
Антимінс - це чотирикутне полотно, виготовлене з льону або шовку. На теперішніх антимінсах зображується покладення Ісуса Христа до гробу після зняття з хреста, а також чотири євангелисти. Антимінс знаходиться на престолі. Він виник з давнього християнського звичаю звершувати Літургію на гробі мученика. На зламі VIII-IХ стт. частинки мощей святих почали вкладати у матерію і класти на престолі.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Юліан (Вороновський), Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою