У Дрогобичі відбулись реколекції для катехитів [фото]

05 квітня 2019
Друк
Фото Катехитичної комісії
29-30 березня 2019 року Божого, саме цими днями півсотні катехитів Самбірсько–Дрогобицької єпархії мали можливість побувати на днях духовної віднови у м. Дрогобич, в будинку «Самарянин».

На початку реколекцій катехити зустрілись з о. Миколою Витівським, головою Єпархіальної Катехитичної комісії. Проблеми, які виникають при спробі організувати систематичну катехизацію дітей та дорослих на парафії та спроби їх усунення - це ті теми, які ми пробували вирішувати на цій зустрічі. Приємно відзначити ініціативність катехитів та їхнє велике бажання працювати та змінювати щось на краще.

Також о. Микола ознайомив катехитів із заходами, які заплановані Катехитичною комісією на 2019 рік та запросив їх активно долучатись до їх втілення, зокрема:

1. Олімпіада для дітей, які цього року готуються до першої Святої Сповіді. На 8 червня заплановано проведення єпархіального рівня, на який прибудуть команди переможців парафіяльного та деканального рівнів.

2. Вікторина на тему: «Дари і плоди Святого Духа». Катехитам презентували методичні матеріали (підручники), по яких потрібно готуватись до вікторини. Цьогорічним нововведенням є те, що готувати потрібно не лише команди дітей, але екзаменувати будуть і самих катехитів. Тому користуючись нагодою, було сформовано команду катехитів, які будуть представляти нашу єпархію на патріаршому рівні. Захід заплановано на листопад місяць 2019 року.

Обговоривши практичний аспект катехизації на парафії, ми повернулись до головної теми реколекцій: «Більше ніж щось інше пильнуй своє серце, бо з нього б`ють джерела життя» (Прип. 4.23). Духовними порадами на цю тему ділився о. Іван Ковба, духівник Дрогобицької Духовної семінарії.

Реколекції – це завжди час духовного відновлення, переродження та відпочинку. От і цьогорічні реколекції для катехитів були часом для зростання, перебування в Бозі та відкриття себе на Божу благодать. Отець реколектант наголосив та тому, що Господь хоче, щоб ми жили повноцінним, щасливим життям, а до цього провадить нас тільки тісна злука з Ним, а саме дія Божої благодаті в нас. Берегти своє серце – духовний центр від небезпек (поглинення його зовнішніми насолодами, розпорошення, похоті, пристрасті), а це все нелегка праця, яка називається «невидима боротьба». І кожна охрещена людина має стати справжнім воїном Христовим, щоб могти легко долати всі злі стріли лукавого. Це наше ЖИТТЄВЕ ПОКЛИКАННЯ, наша місія і завдання. Отак, легко і цікаво отець Іван піднімав і інші важливі теми, зокрема, важливість щоденного читання Святого Письма, здобуття добрих звичок – чеснот, що наш дух живиться тільки Святим Духом Божим і як важливо постійно бути з Ним на зв’язку через молитву, піст, покаяння, Євхаристію. А саме основне, що не дає нам можливості зростати в духовному житті – це озлобленість в серці, вона мов ті відкриті двері, через які все добре «видуває» із серця, вона все нищить і руйнує. Зло нас роздвоює, ділить всіх людей на добрих і злих, тому це «порочне коло» треба розірвати і молитися за всіх, а особливо за тих, які нас кривдять. Головне завдання – не пропустити в своє серце озлоблення. А щоб могти це перебороти важливо збирати добрі думки, ділитися ними, живитися. Не треба боятися визволитись від гріхів, бо вони нас руйнують із середини. У цій «невидимій боротьбі» нашими помічниками, середниками є: Хрест животворящий, покора, перебування в молитві, Слово Боже. Нам треба так працювати над собою, щоб Господь через нас переображував інших. Слава Богові за все!

Вдячні катехити,
учасники реколекцій

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Катехитична комісія

Інші публікації за темою