SDE

Владика Григорій здійснив чину постригу читця-співця випускників дяківського факультету Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці

02 червня 2021
Друк E-mail
www.cathehitic.wordpress.com
Учні загальноосвітніх шкіл завершують навчання і рушають на канікули. Випускники складають зовнішнє незалежне оцінювання. Абітурієнти готуються до вступних іспитів, а студенти… другого курсу дяківського факультету Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці – складають фінальний іспит на присвоєння «вищої», «першої» чи «другої» категорій. Ще й постригаються на церковних парафіяльних читців-співців! Навіть цьогорічний 2021 рік Божий напівпандемійний рік не став перешкодою для цього!

Наприкінці травня спершу четверо студентів у княжому Самборі в приміщенні Прокатедрального собору Покрова Пресвятої Богородиці, а згодом дев’ятеро інших в авдиторіях інституту в Дрогобичі склали фінальний іспит. Показали навики співу в хоровому колективі, диригування ним, знання уставу богослужінь та співу церковних гласів-мелодій. Які знання і досвід змогли засвоїти протягом двох років навчання на факультеті, такі категорії й вибороли собі в екзаменаторів.

Тому дня 29 травня року Божого 2021-го логічним завершенням дворічного навчання на дяківському факультеті стала Архиєрейська Божественна Літургія на чолі з преосвященним владикою Григорієм (Комаром), єпископом-помічником нашої Самбірсько-Дрогобицької єпархії, в молитовній каплиці Дрогобицької духовної семінарії. Крім вище згаданих студентів-випускників факультету із самбірської та дрогобицької філій інституту, які супроводжували Службу Божу своїм хоровим співом під керівництвом викладача хорового співу та диригування пані Ірини Захарій, архиєрею співслужили ректор інституту протоієрей Микола Витівський, декан дяківського факультету ієрей Дмитро Сенейко та викладач предмету «Устав богослужінь та церковний спів» протоієрей Роман Гринаш.

У своїй проповіді-слові до студентів-випускників владика наголосив на проповідницькому значенні співу церковного читця-співця. Як і на християнському прикладі постави парафіяльного дяка. Останній, на думку владики, має бути зразком для наслідування чеснот для решти парафіяльної громади та проповідником читаного і співаного Божого слова. Євангелізація та катехизація співом – це основа гідного служіння читця і співця на кожній парафії, – наголосив архиєрей. Єпископ також висловив багато щирих привітань, побажань, молитовних звернень до Бога, щоб Господь опікувався і скріплював своїх служителів-співців на майбутнє.

Після виголосу заамвонної молитви відбувся традиційний для дяківського факультету та його випускників чин постригу на читця-співця. Цього року з рук чи то «ножиць» владики, котрими символічно обтинав волосся на студентських головах, постриг та звання церковного ситця-співця отримали дванадцятеро осіб.

Було ще багато привітань-побажань протягом цього дня, як і багато спільних світлин, і «многалітствій» воскресними піснеспівами, і святкове частування, і позитивних емоцій, і піднесеного духа, і тілесної втоми, і смутку у зв’язку зі завершенням навчання…

Бажаємо «постриженим» цьогорічним випускникам дяківського факультету Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці благодатного, піднесеного, мирного, спасенного парафіяльного співочого служіння!

Аксіос!

Джерело: сайт Катехитичної комісії

Теми: Катехитична комісія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори