На Мостищині відбулась ювілейна проща до Тишкович [фото]

20 липня 2013
Друк
Тишківська ікона Пресвятої Богородиці
Тільки жива віра веде побожні серця християн до святих місць, так чисельно розсіяних по всій Україні. Одне із них знаходиться на теренах Мостищини, поблизу кордону із Польщею, в невеличкому селі Тишковичі. Саме тут, за переказами, у 1518 році вперше у часі жнив на полі обявилась людям Божа Мати, яка з тих пір і по нині благодіяє у водах чудотворного джерела та по материнському милосердно споглядає з ікони на нас, своїх дітей, наче з небесного віконця, щороку запрошуючи усіх на Своє свято Положення чесної ризи у Влахерні 15 липня.

Традиційно святкування розпочинаються в переддень свята Великою Вечірнею із нічними чуваннями. У сам празничний день цьогоріч вперше перед іконою Тишковицької Богородиці пролунала молитва новоствореного до Неї Акафісту, якого провів о. Ігор Борис разом із настоятелем храму о.Володимиром Пащаком. Вневдовзі як почесний гість до Тишкович прибув о. Григорій Комар (протосинкел єпархії), який очолив Божественну Літургію у храмі перед святою іконою Богородиці. Участь у Літургії взяли майже всі священики Мостиського деканату на чолі із деканом о. Тарасом Шпегом. Проповідь отця Григорія слухали сотні прочан, до яких були звернені слова заклику - "оберігаймо віру в Бога як безцінний скарб". Чесноту віри було висвітлено в контексті цьогорічних увілейних свякувань, які Церква припоручає вірним як добру можливість утверджуватись у християнській вірі.

Після Літургії усі прочани процесійним ходом з іконою Тишковицької Богородиці вирушили до чудотворного джерела в лісі. Почерзі і священики, і прочани несли ікону з гучними піснями на вустах, повільно ступаючи вгору та зупиняючись біля кожного хреста для освячення стацій новопрокладеної Хресної Дороги.

У лісі біля джерела відбулась завершальна частина святкувань - Чин августового Водосвяття, опісля чого отець Протосинкел провів обряд віднови хресних обітів та подякував усім прочанам за участь у даній прощі, яка відбулась на прославу Божої Матері, що обрала собі тут місце і завжди чекає на усіх нас.

За повідомлення парафіян с. Тишковичі

ФОТОРЕПОРТАЖ


Теми: Тишковичі, Мостиський деканат

Інші публікації за темою