SDE

Владика Ярослав відвідав парафію Зіслання Святого Духа в м. Мостиська [фото]

13 червня 2022
Друк E-mail
Фото пресслужби СДЄ
  12 червня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Зіслання Святого Духа в м. Мостиська, де у місцевому храмі освятив іконостас та бічні престоли. Відтак єпископ відслужив у храмі Божественну Літургію у співслужінні о. Тараса Шпега, декана Мостиського, о. Любомира Макарчука, адміністратора парафії, і священиків Мостиського деканату.  

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що, збираючись у свято П'ятидесятниці на храмове богослужіння, вірні таїнственно переживають історичну подію Зіслання Святого Духа (див. повний текст проповіді). "Спираючись на спадщину Святих Отців Церкви, ми споглядаємо подію зіслання Святого Духа як безперервний процес в історії спасіння. Його часовими «віхами» стали оживотворення Святим Духом усього, що сотворив Отець; утішанням людини Обітницею після її гріхопадіння; «ведення» людства від неповноти його понять до зрілого й усвідомленого очікування Месії. Це очікування плекав і надихав Святий Дух, Який «говорив через пророків»", - сказав проповідник.

За словами єпископа, старозавітний вибраний народ у давнину щорічно святкував три великі празники: Пасхи, П’ятдесятниці і Кучок. Свою назву свято П'ятидесятниці отримало від того, що це був п’ятдесятий день після празника Пасхи. "П’ятидесятниця була спогадом про надання Божого Закону Мойсеєві на горі Синай у п’ятдесятий день після виходу Ізраїльського народу з Єгипту. Також старозавітна П’ятидесятниця була святом жнив і подяки. Того дня за приписом закону до Єрусалиму приходили юдеї з усіх усюд, навіть з далеких країв діаспори, щоб подякувати Богові за земні плоди та зложити з них у Єрусалимському храмі свою жертву", - зазначив владика Ярослав.

Проповідник зауважив, що апостоли і перші християни продовжили святкувати Пасху і П’ятидесятницю, але наповнили ці свята новим сенсом. "Пасха була не просто спогадом про вихід з Єгипетської неволі, а пережиттям Христової Пасхи-Переходу від смерті до життя, якою Він звільнив людину від підлеглості гріху і смерті. А у п’ятдесятий день після Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа свята Церква святкує Зіслання Святого Духа на апостолів, яке якраз відбулося у день, коли до Єрусалиму зійшлися юдеї, аби святкувати старозавітню П’ятидесятницю", - пояснив владика Ярослав. Знаємо, що на п’ятдесятий день після Пасхи апостоли були зібрані в тій самій світлиці, де була започаткована Тайна Євхаристії, а потім відбулася зустріч з Воскреслим Христом. Саме там вони відкрили в собі силу Духа Святого, який зійшов на них.

Відтак, пояснюючи значення події Зіслання Святого Духа в ділі спасіння людини, владика Ярослав зазначив: "Зіслання Святого Духа це – наче вінець і печать на ділі спасіння людського роду, що його довершив Божий Син через свої страждання, смерть і воскресіння". Звертаючись до слів Христа, промовлених до апостолів: «Прийміть Духа Святого, кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються» (Йо. 20, 21–22) - проповідник наголосив, що Святий Дух, є «полум’ям, що спалює гріхи» та «творить нових людей».

Далі владика Ярослав зазначив, що Ісус дарує апостолам Святого Духа для того, щоб надихнути їх на місію. "У день П’ятидесятниці сам Святий Дух помазує апостолів на проповідників Христової Благовісті, отримавши Його, вони стануть «свідками Христа в Єрусалимі, в усій Юдеї і Самарії, і аж до краю землі» (Ді. 1,8). У цей день починає діяти Христова Церква, яку Святий Дух провадить, просвічує, освячує і оберігає впродовж земної історії", - додав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Любомиру за душпастирське служіння на парафії, а вірним та жертводавцям - за турботу про Божий храм.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Мостиський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори