У Катедральному соборі відбувся ювілейний концерт духовної музики «Хвали, душе моя, Господа»

23 лютого 2016
Друк
Фото Олега БІСИКА
14 лютого у Катедральному Соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича відбувся ювілейний концерт духовної музики «Хвали, душе моя, Господа», присвячений 15-літтю Катедрального хору «Голос душі»(регент - Неоніла Кішкан)

Кожної неділі та свята до стін храму Пресвятої Трійці м. Дрогобича під опікою Божої Матері злітає мелодійний молитовний спів Катедрального хору «Голос душі». Ось і минуло вже 15 років, як цей камерний церковний хор, окрім недільних відправ, супроводжує співом великі святкові Богослужіння, бере активну участь у фестивалях колядок, концертах духовної музики та світських заходах.

Хор «Голосдуші» під орудою Неоніли Кішкан розпочав своє творче життя з благословення отців церкви, супроводом Різдвяної відправи у пам’ятний 2000 рік Ювілею Різдва Христового. Традиційно хор співає Божественну Літургію, яка розпочинається о 8.30 кожної неділі, звідки і має другу назву «Дев’ятка». У творчому зростанні колективу велика заслуга Неоніли Кішкан, диригента хору, викладача Трускавецької дитячої школи мистецтв. До творчих здобутків колективу належить перше в Україні виконання «Літургії» Ігора Соневицького, супровід урочистих архиєрейських Богослужінь, супровід єпископських хіротоній Преосвященних Владик Ярослава(Приріза) та Григорія(Комара), супровід інтронізації Преосвященного Владики Ярослава на єпископа Самбірсько-Дрогобицького,яку очолив Блаженніший Святослав Шевчук, поїздка з Колядою до української діаспори в Санкт-Петербург, проща на Ясну Гору до чудотворної ікони Гошівської Богоматері, де під її опікою відбулася зустріч з композитором Ігорем Соневицьким(Нью-Йорк) та колишнім протодияконом Патріарха Йосипа Сліпого – Йосипом Гошуляком(Торонто). До успіхів хору «Голос душі» віднесемо також випуск диску «Радуйтеся всі людіє» із записом колядок та щедрівок.

В репертуарі хору дві Літургії (збірні), Пасхальна Утреня, Єрусалимська Утреня, Велике Повечір’я Різдва Христового та Богоявлення, Акафіст до Грушівської Богородиці, Чин вінчання. Хор постійно збагачує свій репертуар зразками церковної музики: Д.Бортнянського, М.Березовського, А.Веделя, К.Стеценка, Д.Котка, М.Федоріва, М.Леонтовича та ін. У виконанні колективу звучать пісні до церковних календарних свят, колядки та щедрівки (автором гармонізації та аранжування окремих з них є регент хору – Неоніла Кішкан).

В переддень великого Богородичного свята Стрітення Господнього хор «Голос душі» зустрівся з прихожанами у храмі Пресвятої Трійці і полонив усіх присутніх своєю власною витонченою душевною інтерпретацією духовних творів. Хор розпочав свій сольний концерт з композиції Дж. Кновле «Благослови». Згодом звучали твори М. Федоріва «Слава в вишніх Богу», «Богородице Діво», М. Березовського «Святий Боже», С. Лазарєва «Світе тихий», о. Кедрова «Отче наш», І. Соневицького «Господи помилуй», св. Нектарія Егінського «Гімн до Богородиці», Д. Бортнянського «Під твою милість», грецький розспів «Тіло Христове», колядки та щедрівки.

Усі присутні були вражені творчим духовним тандемом між регентом хору та його учасниками. Голос своєї душі через пластику рук передавала своїм хористам п. Неля, а вони серцем і душею возносили вголос хвалу Творцеві.

Та перлиною цього концерту була прем’єра «Пісні про храм Пресвятої Трійці», автором якої є учасник хору «Голос душі» Микола Савчишин, а музику на ці чудові слова написала регент хору Неоніла Кішкан. Це був своєрідний дарунок Господеві за ласку багаторічної спільної співаної молитви в стінах рідного храму. На завершення концерту звучала «Молитва за Україну» М. Лисенка. Після виступу зі словами подяки до хористів звернувся парох храму Пресвятої Трійці митр. прот. Тарас Гарасимчук, який у своєму слові згадав про зародження хору «Дев’ятка», про його минуле, теперішнє і побажав учасникам хору, щоб розвивали все божественне у співі, у молитві, у прославі і вміли все це передати у майбутнє.

Регент хору відзначила, що духовним кредо для кожного християнина є слова св. Апостола Павла «Наповнюйтеся Духом, повчаючи самих себе псалмами, урочистими та духовними піснями, співаючи і прославляючи у ваших серцях Господа» (Ефес. V. 18 і 19). П. Неоніла подякувала Богу за дар і ласку Господню прославляти Його величне ім’я, від імені усіх хористів подякувала отцям храму Пресвятої Трійці за батьківську опіку, духовні настанови та спільні молитви, подякувала усім присутнім за те, що разом з хором «вгору взносили серця». А відтак, звучало спільно «Многії і благії літа».

У складі хору невелика кількість співаків. Кожен із хористів володіє своїм неповторним відчуттям духовності. Ось імена тих, хто мелодійним співом підносить свої молитви до неба у Катедральному хорі «Голос душі»:

Сопрано: Катерина Ортинська, Ірина Гросс, Галина Заячкевич, Марія Мальчицька,                                                                                 Леся Пурій, Галина Стецик, Леся Воробець.

Альти:Катерина Кішкан, Марія Перхун, Юлія Михайлишин, Жанна Лікун.

Тенори: Юрій Херович, Богдан Гросс.

Баси: Микола Савчишин, Максим Мальчицький, Ярослав Гросс.

Хочеться відзначити, що, завдяки постійним творчим пошукам диригента, хор вдосконалює свій виконавський рівень, звучить злагоджено, проникливо, молитовно, вражає чистотою строю, володінням всіма елементами хорової органіки.

Колись у своїх роздумах про це писав мирянин нашої церкви блаженної пам’яті пан Микола Герета: «Спів Катедрального хору «Голос душі» під керівництвом Неоніли Кішкан сприймається якось особливо благовійно, молитовно, піднесено. Кожен звук – то молитва. І не знав я, грішний, чи я на небі, а чи на землі. Несеться мелодійно й побожно Херувимська №5 Бортнянського. Проста мелодія, цілком доступна й для аматорського церковного хору, але яка глибина сакрального змісту цієї композиції, яка велич звучання! «Милість миру» - то божественної краси мелодія, то ангельський спів хору! Яка світлоносна енергія святості у цій неповторній літургійній композиції С. Жданова! І яка чистота і злагодженість звучання хору! А коли жіночі голоси так благально-щиро увиразнили фразу «і молимось Тобі, Боже наш», то аж сльози покотились з очей. Молимось Тобі, Боже наш, за мир і спокій в Україні, молимось, щоб була пошанована гідність людини, щоб світлим і благодатним було прийдешнє нашого українського народу… То ж молимось Тобі, Боже наш, молимось щиро за очищення і просвітлення наших душ, за зміцнення віри у цілющу силу Божого слова і щоб хор «Голос душі» завжди співав молитовно-піднесено й натхненно!!!»

Успіху й процвітання регенту та всім учасникам хору! Прославляйте Господа і радуйте людей своїм співом! «Голосу душі» многії і благії літа!

Катерина Ортинська,
Учасниця хору «Голос душі»

Теми: Катедральний собор

Інші публікації за темою