SDE

Владика Ярослав: Ікона об’являє нам Бога

26 березня 2024
Друк E-mail
Фото Прес-служби СДЄ
  24 березня, у Неділю Православ'я, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

 

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що в першу неділю посту – Церква подає нам духовну благовість Слова Божого (див. повний текст проповіді). "Євангельський уривок описує дві зустрічі Ісуса Христа з учнями і їх покликання. Перша зустріч – з Филипом – описана дуже коротко. Христос каже: «Іди за мною», – і той іде", - зазначив єпископ.

За словами проповідник, особливістю цієї зустрічі є те, що Ісус сам знаходить нового учня. "Ми не чуємо відповіді Филипа. Не знаходимо опису його досвіду покликання і зустрічі з Ісусом. Але ми дізнаємося, що зустріч з Христом спонукає його поділитися тим досвідом з іншими. Він знаходить свого друга Натанаїла і розповідає йому, як він пережив свою зустріч і впізнав в Ісусі Месію", - додав владика Ярослав.

Єпископ зазначив, що Натанаїл прислухається до заклику свого товариша Филипа. Але Христос першим його бачить і говорить про чесність Натанаїла: «Ось справжній ізраїльтянин, що нема в ньому лукавства» (Йо. 1. 47). "Це  - ще одне об’явлення Ісуса. Своєю відповіддю на  запитання: «Звідки ти мене знаєш», Ісус показує, що Він як Бог знає серце людини. Це спонукає Натанаїла до сповідування своєї віри: «Учителю, ти - Син Божий, ти - цар Ізраїлів» (Йо. 1. 49)", - зауважив проповідник.

Відтак владика Ярослав зазначив, що першу неділю посту в нашій східній християнській традиції ми також називаємо Неділею Православ’я. "У цей день ми згадуємо історичну подію перемоги православної (тобто правдивої), християнської віри над єрессю іконоборства, котра відбулася на 7 Вселенському Соборі 787 р. та була урочисто потверджена у 842 р. Тоді після довгого та гіркого досвіду переслідування послідовників правдивої віри, основаної на апостольському та святоотцівському переданні, відбулося прилюдне почитання і вшанування святих ікон Ісуса Христа, Пречистої Діви Марії та святих", - пояснив єпископ.

Проповідник пояснив, що згадування цієї події є особливо актуальним для греко-католиків. "Ще зовсім недавно в Україні панував безбожний більшовицький режим, який намагався знищити нашу Церкву через те, що ми перебуваємо в єдності зі Вселенською Католицькою Церквою, що побудована на камені віри Апостолі Петрі. Однак, незважаючи на всі старання комуністичного режиму, ми завдяки вірності своїй християнській традиції та вірі зберегли в чистоті свою віру, благоговійно молилися і йшли тим духовним шляхом, який нам залишив Христос, Святе Євангеліє, Отці Церкви та наші мученики й ісповідники віри від Володимирового хрещення Руси – України", - пояснив владика Ярослав. За словами проповідник, для греко-католиків це свято є настільки ж радісним, як і для християн, котрі святкували його у 842 р., після довгих років переслідування за вірність власній церковній традиції іконопочитання.

Далі єпископ пояснив вірним значення іконопочитання. "Ікона об’являє нам Бога. Першою іконою, котра з Божої волі з’явилася серед людей, було Воплочене Слово, Ісус Христос, Син Божий, образ слави Предвічного Отця. В Христі Бог об’явив себе найповніше", - зазначив проповідник. Владика Ярослав додав, що Ісус об’являє в собі Бога, Божий спосіб думання, мовлення і поведінки. "Не раз цей образ Божий, котрий об’являвся в Ісусі Христі, був незрозумілим для оточення, дивним, а навіть викликав несприйняття, бо Христос не жив за законами цього світу. Ісус не брав за взірець цей світ, але говорив і робив те, що бачив і чув у Отця", - зауважив проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори