SDE

Владика Ярослав: Воскресіння Господнє дає християнам впевненість і силу долати несправедливість та випробування світу [відео]

06 травня 2024
Друк E-mail
Фото Сніжани ЩУР
5 травня, у день свята Христового Воскресіння, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив пасхальні богослужіння в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Єпископу співслужили священики Катедрального храму та Дрогобицької духовної семінарії. Цього ж дня владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, очолив пасхальні богослужіння в Прокатедральному соборі.

У святковому зверненні до вірних єпархії владика Ярослав наголосив: "Христове Воскресіння – серцевина християнської сутности. Ми святкуємо його не лише під час Свята Пасхи, але й кожної неділі та за кожною Літургією, звіщаючи перемогу Воскреслого Христа над смертю" (див. повний текст послання). За словами єпископа, святкувати Воскресіння означає всім серцем пізнати силу та велич Господню, стати новою людиною, усім серцем прославляти Бога.

Далі єпископ зазначив, що Пасха Господня явила торжество життя, стала джерелом нашого воскресіння та життя вічного. "Хрестившись у Христа, ми особисто долучилися до Його смерти й воскресіння. Християнин живе, не жахаючись фізичної смерти: він духовно відчуває реальність воскресіння через Святі Таїнства, які єднають його з Богом. Тому свято Пасхи – це не просто історичний спогад про Воскресіння Христове, а живий досвід і передсмак нашого власного воскресіння, - сказав проповідник.

Крім того, владика Ярослав зауважив, що історія людства після гріхопадіння Адама – це історія постійної боротьби добра зі злом. «Через одного чоловіка ввійшов у світ гріх, і з гріхом смерть, і таким чином смерть перейшла на всіх людей, бо всі згрішили», – пише апостол Павло (Рим. 5,12). "Гріх, який є порушенням Божих заповідей для створеного світу, розірвав звʼязок людини з Богом, зруйнував і міжлюдські стосунки, спричинивши негаразди всередині сімʼї, суспільства і навіть між народами. Господь наш Ісус Христос Своєю смертю й воскресінням зцілює та оновлює людину. Смиренням і послухом Своєму Небесному Отцеві та неймовірною любовʼю до людського роду Він відновив утрачений людиною звʼязок з Богом, ближніми, навколишнім світом", - пояснив єпископ.

Відтак єпископ зазначив, що вже десять років українці відчувають жахливі наслідки російської збройної агресії, яка несе горе, страждання й руйнування. "Щодня ми досвідчуємо, наскільки близькою та раптовою може бути смерть, бо відлуння вибухів і розриви ракет сягають навіть тих, хто перебуває за багатосот кілометрів від лінії фронту. І з цим болем довелося б змиритися, якби не Христова перемога. Воскресіння Господнє дає християнам впевненість і силу долати несправедливість та випробування світу", - сказав владика Ярослав.

За словами єпископа, в цих сумних обставинах, як колись до переляканих учнів і апостолів, які ховалися за замкненими дверима, Воскреслий Христос приходить і до нас зі словами «Мир вам» (пор. Йо.20,19), щоб ми могли налаштувати наші серця і вчинки на Його любов і жертву. "Він не обіцяє магічного розвʼязання всіх наших проблем, а пропонує новий спосіб життя – стати світлом у темряві, радістю в болях, життям у небезпеці смерти", - наголосив владика Ярослав.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

Теми: Ярослав (Приріз), Григорій (Комар), Катедральний собор, Прокатедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори