SDE

Матеріали для приготування проповідей у Рік Божого Милосердя від Неділі Закхея до Неділі сиропусної

14 лютого 2016
Друк E-mail

Ці матеріали мають допомогти отцям душпастирям проповідувати Євангеліє Христове у світлі таїнства Божого милосердя, щоб впродовж літургійного року кожен вірний міг зглибити це таїнство.

Проповідницькі матеріали містять як зразки проповідей, так і цитати з творів Святих Отців, літургійні тексти, а також уривки з творів Святих і Праведників Української Церкви. ЗАВАНТАЖИТИ

Представлення перших п'ять тем

Наша Літургія приготовляє нас до Великого Посту п’ятьма неділями. Євангельські читання цих неділь розкривають власне зміст і суть цієї підготовки. Першою неділею цієї підготовки є Неділя Закхея (Лк 19,1-10), де Ісус каже, що «Син Чиловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло». У другій неділі підготовки – «Митаря і фарисея» (Лк 18,10-14) – підкреслюється власне покірність, як умову примирення з Богом. Третя неділя - про Блудного Сина (Лк 15,11-32) – запевняє нас в тому, що Господь чекає на нас завжди з відкритими обіймами, але одночасно закликає відвернутися від грішного життя і знову повернутися в батьківський дім. Четверта неділя підготовки до Великого посту, де читається Євангеліє про страшний суд (Мт 26,31-46), визначає власне ставлення до ближнього - наших братів і сестер - як основний критерій нашого вічного життя в домі Отця. Остання неділя перед Великим постом - Неділя сиропусна (Мт 6,14-21) – розкриває суть посту не як лише відречення від земських благ, а власне як збирання скарбів небесних. Крім того початок євангельського читання цієї неділі закликає нас до того, щоб уподібнитися нам до нашого небесного Отця в прощенні нашим ближнім.

Таким чином цих п’ять неділь підготовки до Великого посту вчать нас перейти шлях від прийняття в наше життя Божого спасіння в особі Ісуса (Закхей) до життя в домі Отця, яке визначається нашим ставленням до інших на зразок Божого ставлення до нас (Неділя сиропусна). Цей шлях проходить не через засудження іншого і власну справедливість (Неділя Митаря і фарисея), а через діла милосердя до ближнього, якого немочі, слабкості і гріхи прийняв на себе Ісус Христос (Неділя м’ясопусна). А в самому центрі цього шляху (Неділя блудного сина) на нас чекає милосердний Отець з широко розпостертими руками, щоб прийняти нас у свої обійми. Ці милосердні батьківські обійми ми споглядаємо в розп’ятому Сині Божому, який дозволив прибити свої руки до хреста із-за любові до нас, щоб кожен з нас, прибігаючи в стіп хреста - знаку Божого Милосердя -, прийняв духа усиновлення і закликав: «Авва! – Отче!» (див. Рм. 8,15).

Теми: Рік Божого милосердя

Інші публікації за темою
^ Догори