SDE

Великодне послання "Я - хліб життя"

17 квітня 2005
Друк E-mail
Послання Преосвященнішого Владики Юліяна Вороновського з нагоди світлово празника
Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа
Мир у Господі і моє Архиєрейське благословення!

"Я - хліб життя" (Ів.6,35)

Всесвітліші та всечесніші отці!
Преподобні ченці та черниці!
Дорогі у Христі Браття та Сестри!

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес! Щороку приходить у наші парафії, храми, доми і людські серця цей величний та радісний "празників празник" - ДЕНЬ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТА. Приходить, щоб знову пригадати нам найважливішу правду нашої віри: Христос Воскрес! Встав із мертвих переможець смерті, розтрощені замки пекла і відкриті двері раю. Переможеною є влада мучителя, і відкрилося царство благодаті Христа. Зникла пітьма, і засяяло сонце правди. Полонений виходить на волю, виходить з Єгипту в землю обіцяну, виходить з Вавилону до жаданої батьківщини. Гнів Божий перемінений на милосердя. Бог зволив примиритися з нами через смерть свого Сина. Благословення Авраама досягнуло нас; нам повернуто стан, у якому ми були сотворені, бо одягаємось сьогодні в первісну красу, яку втратили через гріх у раю. Це є причиною невимовної для нас радості й потіхи. Бог вповні довершив свою обітницю, дану нашим прародичам Адамові і Єві після гріхопадіння. Всевишній зробив усе, щоб нам уможливити спасіння.
Ці святочні пасхальні дні, дорогі у Христі, є для нас доброю нагодою, щоб перевірити себе, наскільки ми виконуємо свою частку спасенного завдання, наскільки ми є спроможними співдіяти з Господом, щоб приймати Його дари і використовувати їх для свого спасіння, для осягнення мети нашого існування - життя з Богом.
Ця ціль, як відомо, здійснюється не аж після смерті. Ми запрошені до неї вже тут, під час нашого перебування на землі. Наше життя з Богом - це не справа далекої, невідомої майбутності, це справа нашого сьогодення, бо наше життя з Богом вже почалося. Він, як згадано перед тим, цілком відкрився до нас, а ми? Як ми шукаємо життя з Богом, як ми сповняємо Його святу волю, яка є для нас єдиним певним дороговказом життя? Господь і тут подбав за нас. Він залишив нам на "спомин" /Лк.22,19/ про себе безцінний дар - Пресвяту Євхаристію, Своє Пресвяте Тіло і Кров. Зустріч з Христом у Тайні Євхаристії є сопричасттям людини з Богом, сповненням Його волі. " Хто їсть моє Тіло і п'є мою Кров, той у Мені перебуває, а Я - в ньому". Через цю Тайну людина, як творіння Боже, має найкращий доступ до Творця. Євхаристія є центром християнського життя. Усі наші змагання до набування чеснот, наша любов до ближніх, наша віра дадуться нам лише разом із Пресвятою Євхаристією - тим найвищим моментом Божої присутності у житті кожного з нас.
Пресвята Євхаристія має надзвичайне значення не тільки для окремої особи, але й для спільноти. Христос творить спільноту. Кожна спільнота, починаючи від сім'ї і закінчуючи церквою, народом, буде настільки з'єднана і пов'язана між собою, наскільки у ній буде присутній Христос через Євхаристію. Наш великий Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький в одному зі своїх пастирських листів писав: "Євхаристія - це школа нашого християнського життя. Якщо народ буде любити Євхаристію, плекати її у своєму особистому та родинному житті, то цей народ переживе всі переслідування і воскресне до нового життя."
Так як у своїй буденності, ми не можемо собі уявити життя без хліба і води, -тих складників, які підтримують наше біологічне життя, так і в житті духовному немає існування без Пресвятої Євхаристії. Вона впродовж усієї історії Церкви була її рушійною силою. Євхаристія, яка щоденно приноситься на мільйонах престолів, породжує нову церкву, нових людей, новий народ.
Ми усі знаємо євангельську притчу про дерево і гілку. Якщо гілка є відтята від дерева, вона засохне і ніколи вже не буде давати плоду. Добрий садівник завжди старається, щоб гілки були здорові і міцно трималися деревини. Щоб людина була зв'язана з Богом, щоб через людське життя пропливало життя Ісуса Христа, вона(людина) має бути прив'язана до Нього Пресвятою Євхаристією. Лише тоді зі свого життя людина принесе щедрі плоди святості.
Цей рік у Церкві є проголошений світлої пам'яті Вселенським Архиєреєм Іваном Павлом II Роком Пресвятої Євхаристії. Щоб привернути вірних до частої і більшої участі у Євхаристійному житті, Церква проводитиме відповідні євхаристійні конгреси, святкування, реколекції, про які додатково буде повідомляти. Як Правлячий Архиєрей заохочую усіх вірних Єпархії до активної участі у цих заходах і богослужіннях.
Нехай милостивий Господь, що задля нас, людей, і задля нашого спасіння зійшов із небес, воплотився, дав себе розіп'ясти і на третій день воскрес, просвітить нас і допоможе нам усім в цей святий великодній час і в рік Пресвятої Євхаристії усвідомити собі чітко й недвозначно, як ми сповняємо нашу частку спасенного діла. Дякуймо Йому за те, що Він дає нам можливість спасіння, що відкрив нам доступ до небесного Отця, який сповнив для нас свою обітницю. З вдячністю приймаймо Його щедрі дари і не легковажмо Його безмежною добротою. Також стараймося жити так, щоб не дозволити нашим тимчасовим і дочасним бажанням перекреслити Його спасенний план для нас.
Воскресіння - це найбільше й наймогутніше Христове чудо, бо "смертю смерть подолав". Тому дай Боже, щоб при допомозі Христової сили ми подолали наші пристрасті і з відкритим серцем прийняли нашого Господа і Спасителя як у цьому святочному часі, так і в нашому щоденному житті.
Ще раз щиро вітаю усіх зі світлим празником Воскресіння Христового. Зичу святкового молитовного настрою, чистоти душі і повноти життя у Воскреслому Господі. Амінь.
Благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами!
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+Юліян Вороновський,
Єпископ
Самбірсько-Дрогобицький


Дано у Дрогобичі при Катедральному Соборі Пресвятої Трійці
у п'яту неділю Великого Посту
17 квітня 2005 р.Б.
75_vl-25 травня владиці Юліану (Вороновському) виповнюється 75 років. Цьогоріч архієрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії святкує також 25-ліття святительського служіння. З цієї нагоди ювіляра сердечно вітають владика Ярослав, духовенство, чернецтво та вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Молитовно бажаємо Вам, дорогий Владико, духовної та тілесної витривалості у сповненні архіпастирського служіння. Нехай береже Вас Господь під Покровом Пресвятої Богородиці!

› БІОГРАФІЯ АРХИЄРЕЯ

› КНИГА "НЕХАЙ БУДЕ ВОЛЯ ТВОЯ"

› о. МИХАЙЛО БУЧИНСЬКИЙ "ЖИТТЄВІ СТЕЖКИ ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА ВОРОНОВСЬКОГО"

› СВЯТКОВА ЛІТУРГІЯ З НАГОДИ 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ЗА УЧАСТІ ГЛАВИ УГКЦ, фоторепортаж

› ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА ДО ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА З НАГОДИ ЙОГО 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ

› ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА ДО БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА ПІД ЧАС 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА

› ПРИВІТАЛЬНЕ СЛОВО ВЛАДИКИ ЯРОСЛАВА ДО БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА ПІД ЧАС 75-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ВЛАДИКИ ЮЛІЯНА

Різдвяне послання

25 листопада 2003
^ Догори