SDE

Найважніша справа для Церкви…

№1 (140), січень 2012 _ о.Василь НЕСТЕР
Друк E-mail
www.pustunchik.ua
Надвечір'я Різдва у родині
Різдвяні свята. Радісні та веселі. До храму спішать батьки зі своїми діточками, адже в ці дні по-особливому відчуваємо, що Різдво Христове – це родинне свято. Ісус приходить у світ через родину, Він і надалі шукає для себе місця, щоби народитися в кожній християнській сім'ї. Батьки щиро моляться, прославляють Новонародженого, дякують Йому за всі отримані ласки.Вдивляючись у щасливі обличчя цих маленьких християн і їхніх батьків, чомусь щоразу глибше й з більшою тривогою усвідомлюємо загрози, приготовані для них за порогом храму. Як же зберегти усім нам батькам оту добру та радісну дорогу до храму не тільки по великих празниках, але виховати в дітях оте постійне бажання ходити до Божого храму, а понад усе любити Господа і з Ним жити?

Впливати на духовність наших дітей ми повинні ще до їхнього народження. Це відбувається через наше поглиблене релігійне та церковне життя. Щоденна молитва (спільна – обох подругів та особиста – тата і мами) за щасливе народження нашої дитинки, часта участь у Святих Тайнах (Сповіді та Євхаристії), активна участь у Божественній Літургії в неділі й свята, практика діл милосердя для душ і тіл наших ближніх (відвідати хворого, нагодувати голодного, потішити сумного...) – усі ці речі мають великий вплив на духовний світ ще не народженої дитинки.

Звичайно, що цими «вступними» діями обмежитись не можемо. Наша спільна молитва біля ліжечка дитини, яка ще сама не вміє розмовляти, плавно переростає у спільну молитву з дитиною – спочатку найпростішу, наприклад, до Ангела Хоронителя, чи якісь інші «дитячі» молитви, а пізніше – у традиційні щоденні молитви (можна з додаванням особистих прохань кожного).

Від самого народження дитя спостерігає за тим, що роблять батьки, а вже десь після року намагається їх наслідувати. Тому інколи мало лише вчити дитину молитися, треба власним прикладом показувати, як це практикувати.

У ранньому віці дитина дуже швидко і багато вчиться. Десь за 1-2 роки вона вчиться мови, якою спілкуються її батьки (мало хто з дорослих може похвалитися здатністю вивчити незнану мову за такий короткий час). Тому вже від самого народження приклад батьків, які моляться, ходять до церкви, виявляють свою любов одне до одного, чинять діла милосердя, стає наочним посібником для їхніх дітей, котрі намагаються у всьому наслідувати тата й маму.

Як навчити дітей релігійних практик? Самого лише наказу, чи, ще більше, примусу, не достатньо. Усі прохання належить супроводжувати поясненнями (мабуть, для того, щоб пояснити, треба спочатку самому переосмислити).

Можна, наприклад, заохочувати дитину не дивитися в піст телевізор. Але не просто заради того, щоб навчитися від нього утримуватися, а, можливо, щоб в цей час разом з батьками читати Святе Письмо або якусь іншу цікаву книжку. Можна не купувати чогось у піст, але теж не задля самої ідеї аскетичної вправи, а щоб на заощаджені кошти придбати іграшки в сиротинець, або просто кожен раз, коли хочеться на вулиці купити собі «снікерс», натомість купити пиріжок голодному, який сидить на вулиці з простягнутою рукою...

Отож, ми всі добре розуміємо, що добре виховати дітей – це нелегка справа, проте дуже важлива і бажана. Великий митрополит Андрей Шептицький часто на цьому наголошував, а в одному із своїх послань сказав зокрема таке: «Найважніша справа для Церкви, народу й родин – щоб діти були добре виховані. Коли людина від дитинства навчиться боятися Бога, заховувати Його святі Заповіді, дбати про Божу благодать, стерегтися гріха, тоді й у житті буде добрим, совісним чоловіком, правдивим християнином та принесе батькам, Церкві та Батьківщині потіху й славу і буде працювати з хісном для Бога й ближніх... Тому збільшується обов'язок родичів подбати про те, щоб діти були добре виховані й навчилися від дитинства правд святої віри.

Щоб той обов'язок виховання дітей як слід сповнити, пам'ятайте на мою усильно, так часто повторювану раду: спільно молитися рано й ввечір, на голос, по змозі з молитвослова. При них і мала дитина, яка ще нічого не розуміє, привикне до молитви, вслухається в слова Отченашу й Символу віри. А кожне слово важне, кожне слово є дверми до Неба».

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори