SDE

Собор св. Баво у Бельгії

№2 (141), лютий 2012 _ Мар'яна КЕКОШ
Друк E-mail
www.republicbelgium.com
Собор св. Баво у Бельгії. Інтер'єр храму.
Собор св. Баво знаходиться у історичному місті Генті на півночі Бельгії. Надзвичайно красивий собор з високою вежею та величним куполом захоплює людські погляди, підносячи їх до небес. Храм збудовано в готичному стилі, сам собор вміщує багато шедеврів живопису та скульптури.

На місці собору св. Баво знаходились значно давніші церкви. Так, перша капличка була закладена на цій території ще у 945 році. Через декілька століть її перебудували у романському стилі; нову церкву назвали на честь Івана Хрестителя. Певний час по тому цю церкву перебудували, зводячи поступово нові стіни на місці старих. Так постав чудовий архітектурний шедевр – собор св. Баво.

Протягом віків собор зазнавав чимало нищівних ударів природи та людської жорстокості. У ХVІ ст. храм піддався нападу іконоборців, у ХVІІ ст. у вежу вдарила блискавка, а через декілька десятиліть руйнівна пожежа знищила дах собору. Та кожен раз зусиллями сотень людей та з благословення Божого собор відновлювався та реставрувався і сьогодні постає у всій своїй красі.

Головною цінністю Гентського собору є вівтар "Поклоніння Ангцю", створений відомими митцями Яном та Хубертом ван Ейком у 1432 році. Цей вівтар вважається унікальним та неперевершеним мистецьким шедевром на теренах Бельгії. Створюючи цей вівтар, живописці зуміли втілити християнські цінності та правди віри в повсякденне життя людей, наближуючи їх до Бога.

Сам вівтар неодноразово був об'єктом людської жадібності, злоби та гріховності. У ХVІ ст. вівтар старанно переховували від руйнувань іконоборців. Під час окупації країни Бонапартом частина вівтаря була вивезена до Франції, через деякий час її повернули, але зберігалась вона у Брюссельському музеї. У 1816 році певні частини нижнього ряду вівтаря були продані та вивезені до Берліну, де зберігалися у музеї. Їх місце зайняли копії, але через деякий час оригінали повернули і весь вівтар було повністю встановлено у первинному вигляді. Та у 1934 році було викрадено ще одна частина, яка носила назву "Праведні судді", яку не зуміли віднайти; її місце займає копія. Під час Другої світової війни вівтар було вивезено гітлерівськими військами. Пізніше його віднайдено у соляних шахтах Австрії і остаточно повернуто в собор св. Баво.

У храмі знаходиться багато інших мистецьких цінностей, старовинних фресок та чудовий соборний орган у стилі бароко, виготовлений у 1653 році. Особливо вражають чудові вікна-вітражі, які переливаються різнобарв'ям кольорів, створюючи молитовну атмосферу храму.

Собор присвячено святому Баво, який є покровителем міста і найшанованішим святим для жителів Гента. Він був місцевим дворянином; після смерті дружини роздав все своє майно бідним та вступив до монастиря, проповідуючи по всій країні слово Боже та закликаючи людей до любові, добра та милосердя. Його життєвий приклад став втіленням Христових слів: "Продайте ваше майно й дайте милостиню. Зробіть собі гамани, що не старіються; невичерпаний скарб на небі, де злодій приступу не має, ні міль не точить. Бо де скарб ваш, там буде й ваше серце" (Лк.12, 33-34).

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори