SDE

Музика... Вона як Одухотворення

№3 (142), березень 2012 _ Ореста КІНАШ
Друк E-mail
Ілюстрація
Партитура
Щоразу, як беру партитуру із духовною музикою до рук, це спочатку просто аркуш паперу з нотним станом, ключами, міріадами музичних символів, спеціальних термінів. Це всього лиш тлінний аркуш паперу. І тільки робиш перший вдих, щоб пролунав спів... А далі не існує вже нічого у цьому матеріальному світі, окрім Співу і Життя. Час тече по-іншому, зникає тлінний аркуш паперу з нотним станом, ключами і міріадами музичних символів, зникають кудись неспокійні думки. І тільки співана молитва, і тільки серце...

Музика... Скільки почуттів, скільки думок, скільки змісту вкладаємо, коли маємо на увазі цей прекрасний вид мистецтва! Дух перехоплює від того, коли усвідомлюєш, наскільки потужну роль вона відіграє в нашому бутті. Вона буває настільки різною і тим самим прекрасною!

Вона як вишукана зброя... Це меч, який мав би бути призначений для втримання Гармонії, а може стати отруйною стрілою дисонансу та суцільною какофонією. Все залежить від того, хто бере у руки цю зброю і з якими намірами.

Вона як пригода... Вона може бути непередбачуваною і цікавою, може бути сірою та одноманітною. Все залежить від того, хто Нею займається і чи здатен жити Нею, дихати Нею і вдихати Її, як життєво необхідне повітря.

Вона як Заповідь... Вона має свої Закони. Якщо їх не знати, то краще утримуватися від вчинків. Якщо знати, але не виконувати, то неодмінно почнуться проблеми і страждання. Адже таке Життя! Музика прощає помилки, але НІКОЛИ не простить фальші! Життя - так само.

Вона як Таїнство. Її неможливо одягнути у слова, бо навіть вони стають немічними, коли хочеться дати Їй визначення. Можна все життя нею займатися - і так і не розгадати цей океан Премудрості. Можна все життя прожити - і так і не розшукати Істини... Може, у тому вся насолода і біль водночас?

Вона як Одухотворення. Вона може давати силу, надихати на великі подвиги і вести до перемог.

Вона як Ліки. Тамує душевний і тілесний біль, піднімає настрій та заспокоює.

Вона як Нектар. Солодка і приємна для вух і сприйняття.

Вона як Свято. Вона може бути урочистою і помпезною, веселою та блискучою, багатою на прикраси. Вона приносить насолоду і п'янить без алкоголю. Життя також може приносити насолоду, багатство і процвітання.

Вона як Відречення... Вона може бути тихою і скромною, але дуже змістовною, мати свій смак та індивідуальність. Їй не потрібні афіші та анонси. Таке життя святих, вони в молитві і в пості черпають неземну радість та духовне щастя.

Вона як Виклик. Ніколи не знаєш, чи правильно робиш, поки не спробуєш і попри всі страхи ідеш до кінця.

Вона як Фатум. Від неї нікуди не втечеш! Якщо Її не шукають, то Вона, якщо треба, сама віднайде тебе, куди б не сховався.

Вона як чарівна Сила. Вона змушує нас танцювати, радіти, плакати, каятися... Вона може вразити в саме серце і потім обіймати до останнього подиху.

Вона як Любов... Музика народжується з великої любові і НІКОЛИ не помирає, як і наша вічна душа. Її потрібно плекати, постійно жертвувати заради неї. І ця жертва рівна тривалості життя...

Музика - вона як Життя, духовне Життя. Це дарунок Небес, це невидимий зв'язок із Всевишнім і Його присутність у наших серцях, що б'ються заради тихої молитви на вустах, яка згодом може перерости в прекрасний духовний спів задля прослави Господа.

І нехай це СпівЖиття з Богом буде назавжди!

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори