SDE

Фільм «Притчі»

№5 (207) травень 2012 _ Спільнота «Ноїв ковчег»
Друк E-mail
Постер
Фільм "Притчі"
Кінострічка білоруського виробництва «Притчі» (І і ІІ частини) є особливою тим, що вже від першої хвилини перегляду вона здатна зацікавити дуже широке коло глядачів. Цей фільм, без сумніву, будуть дивитися як дорослі, так і малі. Глибокий християнський зміст із дріб’язком монашого гумору робить його просто неперевершеним (особливо в останні тижні Великого Посту).

Перед нашими очима постають люди різної духовно-особової зрілості, у яких ми легко можемо впізнати самих себе. Є серед них і старець-подвижник (який удостоюється бачити незриме), і молодий монах-послушник (який гордиться своїм покликанням, талантами та легко осуджує грішників), і прості християни (які постійно воюють із гріхом у собі, здобуваючи чесноти). У кожній частині – по три новели, які ніби доповнюють одна одну, і все це завдяки тому, що їх об’єднує невидима присутність ще Когось третього – люблячого Господа нашого, Ісуса Христа… 

 

ДИСКУСІЯ:

О. Тарас Р.:

Я колись частенько задумувався над тим, чому Господь неодноразово промовляв до людей саме притчами. Коли ж одружився і на світ з’явилися діти, то підмітив одну дуже просту, але вагому деталь: малята, на відміну від дорослих, не можуть їсти все підряд. Є харчі, котрі вони просто не здатні засвоїти своїм ще нерозвиненим організмом. Притча – це ніби корисна кашка, яка легко сприймається усіма та сприяє їхньому внутрішньому розвитку. Після перегляду цієї духовної стрічки мої сумніви розвіялися цілком…

 

Любомир В.: 

Воно то так, але… Навіть найчистіше джерело може бути враз скаламучене одним всього киненим камінцем. Ось наприклад, у першій частині ми бачили жіночку, яка ходила до церкви, багато молилась, хрестилась, била поклони, однак, була просто не здатна впізнати самого Ісуса Христа, Який навідувався до неї у вигляді тих чи інших збідованих людей. Вона їх просто холоднокровно відганяла, та ще й картаючи! Тут аж напрошується хитрий висновок: менше молися, а більше твори нещасним добро!

 

Надія Г.:

А мені здається, що все є зовсім навпаки. Саме ревна молитва тієї жінки і відкрила їй очі на саму себе, грішну. Господь приходить до неї у сні і говорить: «За твоє старання Я тобі і з’явився!». Звідси випливає зовсім інший висновок: не було би поклонів і моління, не бачила б вона й прозріння. Так би і прожила все своє життя у темряві невідання.

 

О. Тарас Рисей.: 

У другій частині фільму «Притчі» ми бачимо ніби ту ж саму жіночку, котра постає головною героїнею новели з назвою «Сорочка». Проте тут показано її вже цілком переміненою. Вона приїжджає у село не сама, а з міським пияком, у якому здатна розгледіти образ Божий і хоче зробити все, щоб він не пропав. Цей її жест є тільки підтвердженням того, що молитва спочатку очищає людину зі середини, неначе посудину, з якої Господь у майбутньому буде поїти світ увесь живою водою…

 

Павло В.:

У мене також є зауваження. Як у першій, так і в другій частині фільму «Притчі» перед очима глядача постає молодий монах, який спочатку проявляє велику схильність до марнославства, показує свою гординю, кар’єризм, а пізніше ще й впадає у великий гнів та осуд ближнього… Чи, взагалі, може бути таким людям місце у монастирі? Чи це не викличе згіршення у мирян? 

О. Тарас Р.:

Господь говорить до своїх учнів дуже сильні слова: «Не ви мене вибрали, а я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли…» (Йо. 15, 16). Преподобний Йоан Ліствічник стверджує, що на початку монашого подвигу бачив дуже багато скверних людей, які вкінці ставали великими святцями. Наш герой саме такий: у нього безліч своїх молодечих недоліків та чітких духовних вад. Однак, як і у більшості з нас, схильність рахувати в очах ближніх скалки в нього значно більша, аніж у своєму відчувати хоча б якийсь дискомфорт від колоди. І слава Богу, що у монастирях є ще досвідчені старці та наставники, котрі під святим послухом (який перевищує піст і молитву) мало-помалу повертають таких із широкої погибельної дороги на вузьку, яка веде у Царство Небесне. Амінь.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори