SDE

Історія виникнення та значення колискових пісень

№5 (144), травень 2012 _ Тарас ШАФРАН
Друк E-mail
Ілюстрація
Дитячий сон
Дитячий фольклор і його жанри формувались протягом різних історичних епох, у різні періоди розвитку нації. Численні пісні сягають корінням в глибину віків, беручи початок від традиційних народних обрядів та вірувань. У деяких культурах було прийнято, щоб мати одразу після народження складала дитині особливу «особисту» пісню, яка б супроводжувала його все життя. Будучи одними з найдавніших за походженням форм фольклору, колискові є першими музичними враженнями немовляти. Першою зустріти дитину в цьому світі покликана колискова пісня - дивовижний дар минулого. Створена в далеких століттях, передаючись із покоління в покоління, вона дійшла і до нашого часу. Давні недаремно говорили, що виховання людини починається з колискових пісень. Не перелічити чудових колискових, написаних знаменитими дитячими поетами, сучасними письменниками і зірками естради.

Дитячий фольклор характеризується виразними ознаками окремого виду творчості. Емоційність, щирість, безпосередність, потяг до гри звуками й словами — надають пісням неповторного колориту та таємничості. Колискові пісні відображають безмежну материнську любов, світ краси, добра і щирості, який кожна мати воліє передати своєму немовля. Такі пісні є художньо досконалими і здатні причарувати кожного своєю безпосередністю та ніжністю.

Сюжетна та тематична різноманітність колискових для дітей вирізняється розмаїттям та барвистістю думок і образів. Існує декілька груп основних тем колискових: до першої можна віднести пісні, де оповідається про саме немовля, його сон, забави тощо. Наступна група пісень пов'язана з почуттями та думками матері. Основний акцент падає на емоційність та щирість материнських почуттів. Остання група пісень є розповідною, що знайомить маленьких слухачів з пташками та тваринками, їхніми пригодами та їх оточенням.

У колискових для дітей передається бажання та прагнення матері наділити своє немовля достатком. Жодний аспект дитячого життя не залишається поза увагою та зображений в деталізованих, опоетизованих тонах. Твори з родинно-побутовою тематикою міцно увійшли до кола пісень, де емоційність та образна система є особливо споріднені з світосприйняттям жінки-матері. Оспівуються роздуми про майбутнє життя дитини, її долю, де в пісні вплітається жаль та туга за втраченою молодістю.

Буває, що мами не співають своїй дитині колискові пісні, сумніваючись у своїх вокальних здібностях, бояться пошкодити музичний слух дитини. А тим часом саме спів мами цілющий для малюка. Відсутність музичних здібностей - не привід відмовляти дитині в колискових піснях. Найголовніше - пам'ятати, що музику потрібно пропустити через себе. Як це зробити? Просто тихенько підспівуйте. Колискові - перші уроки рідної мови для дитини. Пісні допомагають малюкові запам'ятовувати слова, їх значення, порядок слів у реченні.

Від того, які пісні співала дитині матір, і чи співала вона їх взагалі, залежить характер маленької людини, його фізичне здоров'я, ступінь розвитку. Слухаючи колискові пісні, малюк захищає свою психіку від стресів і емоційної нестійкості.

Тому для дитини колискова - не тільки спосіб заспокоїтися і міцно заснути, але і показник того, що все в порядку: мама поруч і любить його. Крім того, останні дослідження показали, що за допомогою співучих колискових у дитини поступово формується фонетична карта мови, він краще сприймає і запам'ятовує емоційно забарвлені слова і фрази, а значить, раніше почне розмовляти.

Тож, дорогі матері, співайте своїм дітям колискові! Це допоможе їм вирости врівноваженими і доброзичливими людьми. Через цю ніжну пісню можемо передати дитині найсильніші емоції і почуття - ласку, любов, турботу. Вони народжуються в душах тих, хто співає і тих, хто слухає, а це об'єднує, зміцнює, надихає.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори