SDE

Як перебороти страх перед Сповіддю?

№5 (144), травень 2012 _ Ігор БРИНДАК
Друк E-mail
Ілюстрація
Сповідь
Страх або сором, який людина відчуває, коли йде до Сповіді, є спокусою і походить від Злого духа. Як вже згадувалося в одній з попередніх публікацій (Див. «Чи потрібно сповідатися зі спокус» № 8 (137), жовтень, 2011), спокуса сама по собі не є гріхом, але гріхом буде їй піддатися. У даному випадку людина піддається спокусі, якщо або взагалі не піде до Сповіді, або, ще гірше, вчинить святотатську Сповідь, тобто умисно затаїть якийсь важкий гріх.

Як перебороти цю спокусу? Подібно, як і всі інші, спокуси перемогти можна тільки при допомозі Божої ласки. Це означає, що перед Сповіддю потрібно молитися. Доброю буде будь-яка молитва, в тому числі, і власними словами. Хоча, загалом, перед Тайною Покаяння рекомендується молитва до Святого Духа («Царю небесний»).

Для тих, кому важко приступити до Тайни Примирення, іноді рекомендують в намірі доброї Сповіді відмовити вервицю: можна Ісусову, можна Богородичну, можна, до Божого милосердя. Перебороти страх також допомагають Псалми, особливо 90 (91), і 22 (23). Ще рекомендується в намірі доброї Сповіді молитися до Святого Івана Непомука, або блаженного Єміліана Ковча.

Нагадую, що у виборі сповідника християнин має цілковиту свободу, він має право піти чи поїхати в таке місце, де священик його особисто не знає, або вибрати храм, де є сповідальниця, де священик не бачить, хто в нього сповідається.

Ще хочеться наголосити, що не залежно від того, чи знайомий з вами особисто священик чи ні, у питаннях Сповіді він зобов'язаний до якнайсуворішої таємниці, тому ніякий ні страх, ні сором, ні упередження до священика не виправдовує святотацької сповіді.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори