SDE

Різдво Івана Хрестителя

№6 (135), червень-липень 2011 _ Степан БОБЕР
Друк E-mail
Ілюстрація
Батько й дитина
Перше неплідна днесь Христового предтечу родить і він є сповненням усякого пророцтва, бо кого пророки проповідували, на того він у Йордані руку поклав. Явився Божого Слова пророк, проповідник, разом і предтеча.(Кондак свята) 7 липня наша Церква святкує великий празник – Різдво Івана Хрестителя. Серед великого числа святих тільки Іван Хреститель удостоївся честі, щоб ми святкували Його Різдво. Чому ми відзначаємо народження Івана Хрестителя? Святий Бернард дає точну вичерпну відповідь: "...бо це народження було святим".

Це найбільший з усіх празників святого Івана Хрестителя. Як празник його зачаття, так і цей празник уже був знаний у IV столітті. Науки на цей празник маємо від святого Івана Золотоустого, святого Амвросія і святого Августина. Цей останній у своїй проповіді цього дня каже: «Сьогодні святкуємо день різдва святого Івана. Це честь, якої не має ні один святий. У всьому християнському світі є назначений і почитаний тільки день Різдва Господа і святого Івана». Святий Августин не згадує тут про празник Різдва Божої Матері, бо в тому часі цього празника ще не було. На Заході празник Різдва святого Івана Предтечі находиться в найдавнішому календарі африканської Церкви з V століття.

Пам'ять про Івана Хрестителя або Івана Предтечу займає у східній літургійній традиції особливе місце. Серед інших святих Іван Хреститель має найбільшу пошану – протягом церковного року на його честь святкується аж шість дат. Серед них – празник Зачаття, Різдва, Усікновення Голови, Перше і Друге Віднайдення Голови, Третє Віднайдення Голови і Собор Івана Хрестителя після Богоявлення. Різдво святого Івана Хрестителя – найбільше з усіх свят на його честь.

Його особа поміж Святими Старого Завіту особливо визначна, незвичайна і геройська. Святий Іван Хреститель – це велетень духу, що стоїть на грані двох заповітів: Старого й Нового. Він завершує пророків та відкриває апостолів. Він не тільки пророк, але й предтеча –

вістун, хреститель і мученик. Він єдиний мав ласку хрестити Того, про якого інші пророки тільки пророкували і в дусі бачили. Ще до його народження ангел Господній промовив до його батька Захарії: «Він буде великий в очах Господніх» (Лука 1, 15). І він справді став великим, через своє геройське життя, геройську науку і геройську смерть. Сам Ісус Христос каже про нього: «Той був світич, який палає і світить» (Ів. 5, 35).

Святий Іван Хреститель відважно вказував на всякі людські гріхи і прогрішення. Він сміливо говорив до гордих фарисеїв: «Гадяче поріддя! Хто вам вказав утікати від настигаючого гніву?» (Лука 3, 7). Він не боявся прилюдно картати гріхи і прогрішення царського палацу: Іван же казав Іродові: «Не личить тобі мати жінку брата твого» (Мк. 6, 18).

Його життя - це безперервний ланцюг жертви й покути. Він голосив науку, якої до нього ще ніхто не голосив: про хрещення і покаяння, про близькість небесного царства, про появу й живу присутність Месії Спасителя. Іван Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Месії на землі. Цей святий навчав, проповідував, хрестив, викривав гріхи, відстоював справедливість. Його життя – це безперервна жертва. Не побоявшись звинуватити царя Ірода за беззаконне життя з дружиною брата Іродіядою, Предтеча постраждав – за наказом царя його було кинуто до в'язниці. Під час бенкету у день народження Ірода, Іродіяда хитрістю привела до смерті Йоана. За Христа і христову науку святий відважно приймає мученицьку смерть – за наказом Ірода Антипи Іванові Хрестителю відтяли голову. Смерть Йоана Хрестителя стала свідченням його відданості Господеві. Благочестива Іоанна, дружина домоправителя Ірода, поховала святу голову Йоана Хрестителя на Елеонській горі, частина його святих мощей похована у Севастії.

Святий Йоан Хреститель своїми вчинками навчає нас високого духу і любові до Христа. Його коротке життя спалахнуло яскравою зіркою на видноколі старозавітньої темряви, щоб вказати шлях до спасіння: «Сьогодні світильник Світла, немов ясна зірниця, споготовляє шлях до Бога Слова».

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори