SDE

Родинність Різдва

№1 (150), січень 2013 _
Друк E-mail

Христос родився, Бог воплотився,

Ангели співають, Царя вітають,

Поклін віддають, пастирі грають,

“Чудо, чудо!” - повідають!

140-vecherjaЧути здалека дзвінкі голосочки. Скрипить під ногами сніг, іскриться діамантами в сяйві ліхтарів. А навколо тихий вечір. Спить під сніговою ковдрою земля, роздивляються зимові сни лапаті ялинки, принишкли у своїх нірках звірята. Велично виплив на небо місяць, щоб освітити добрим людям шлях.

У кожній хаті особлива атмосфера очікування свята. Мама з бабусею готують різдвяні страви, голова сім’ї виймає з скрині «дідуха», старші накривають на стіл. Пахне медом і пампухами, на які вже кидають голодні погляди малі брати-ласунчики.

І ось яскраво запалала, як і дві тисячі років тому, коли показувала мудрецям дорогу до новонародженого Ісуса, різдвяна зірка. Цієї ночі вона показуватиме дорогу колядникам, які нестимуть у оселі Добру новину.

Помолившись, сім’я сідає вечеряти. І в цей вечір все довкола здається зовсім інакшим, ніж завжди. Святкові страви надзвичайно смачні, голоси щирі та дзвінкі, а вогники ялинки яскраві, як ніколи! У кожного в душі народжується впевненість, що все буде добре. Мимоволі забувається  реальний світ з його буденними турботами, заклопотаністю і віриться  у диво. Здаєшся собі маленьким пастушком, який стоїть навколішки біля ясел маленького Ісуса.

А після вечері всі колядують і приймають колядників з усієї околиці, тому що кожен закуток нашого великого світу має почути: « Христос народився! Славімо Його».

З року в рік повторюється це дійство, зберігаючи неповторний різдвяний настрій у душі кожного із нас. У моїй уяві Різдво завжди асоціюється із затишком та домашнім теплом. Адже ми не просто згадуємо про народження Бога, в цей день маленький Ісус народжується і в нашій душі. Це свято нагадує нам і про те, як важливо не забувати своїх рідних, відроджує щирі розмови замість посиденьок перед телевізором і наповнює серце радістю. Воно закликає всіх нас прийти до храму, поклонитися Ісусові в яслах і принести йому в дар своє смирення.

У серці кожного із нас Різдво запалює ту Вифлеємську зірку, яка вказує нам дорогу до Господа. Зберігаймо те світло не тільки у часі різдвяних свят, а й цілий рік. І тоді навіть у непроглядній пітьмі нам завжди світитиме яскрава зоря любові та милосердя.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори