SDE

Чи засади закону про люстрацію узгоджуються з Євангелієм?

№1 (170), січень 2014 _ Ігор БРИНДАК
Друк E-mail
Ілюстрація
В номері 10 (169) часопису «З любов’ю у світ» за 2014 рік у статті «Фільм. Притчі - 4» у дискусії спільноти «Ноїв ковчег» була заторкнута тема «Закону про люстрацію», а точніше, чи узгоджується такий закон із Євангелієм. Однак, під час самої дискусії відповідь так і не пролунала. Хотілося б її почути тепер.

«Закон про люстрацію» існує в ряді так званих посткомуністичних країн. Ним не проголошується переслідування кого-небудь, а тільки встановлюється заборона для певних категорій осіб займати окремі владні посади.

Хочеться зауважити, що будь-яка професія ставить відповідні вимоги до тих, хто хоче їх виконувати, наприклад, люди, хворі на плоскостопість, не можуть бути військовими, ті, що мають страх висоти, не можуть бути пожежниками і т.д. А от стосовно владних крісел – то чомусь прийнято вважати, що для тих, хто хоче їх займати, не може бути жодних перешкод. А натомість має бути навпаки.

Крім того, Євангеліє пише: «Коли згрішить твій брат, докори йому, і якщо він покається – прости йому» (Лк. 17, 3). Зверніть увагу – простити закликається тільки того, хто кається! А тепер уявімо собі таку ситуацію: один чоловік був алкозалежним, пізніше розкаявся, пройшов реабілітацію і вирішив розпочати нове життя. Як ви думаєте, чи захоче такий чоловік іти працювати в бар?

Ну і нарешті хочеться нагадати про таких осіб, як Папа Бенедикт XVI, Блаженніший Любомир (Гузар), світлої пам’яті владика Юліян (Вороновський). Ті люди добровільно уступили із займаних ними посад без усяких люстрацій, хоча й користувалися авторитетом оточуючих. І завдяки тому здобули ще більшу повагу.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори