SDE

Чи тільки Бог знає таємниці людського серця?

№3 (212), березень 2019 _ Ігор БРИНДАК
Друк
Ілюстрація
Знати таємні людські думки може тільки Бог, чи також і диявол? Святе Писання з цього приводу говорить дуже однозначно: «Лукаве над усе на світі серце людське і ледаче. Хто його збагнути може? Я, Господь, вивідую серце, випробовую нутро, щоб відплатити кожному за його діяннями, за плодами його вчинків» (Єр. 17, 9). «Бо Ти, (тобто Бог – прим. І.Б.) єдиний знаєш серце синів людських» (ІІ Хронік, 6, 30). «Ви вдаєте себе за праведних перед людьми, але Бог знає серця ваші» (Лк. 16, 15). «Тайни його серця стають явними, і він, впавши ниць на землю, поклониться Богові й заявить, що Бог є справді поміж вами» (І Кор. 13, 15).

Із вищевказаних слів ми бачимо, що знати таємницю людського серця може тільки Бог або тільки той, кому Бог це відкрив. Не можуть цією властивістю володіти ані ворожбити, ані екстрасенси, ані навіть дияволи. Стосовно останніх, то в багатьох людей це викликає здивування через те, що відомо, що злі духи спокушають людей і навіюють їм злі думки. Це правда, але це не є власні думки людини. Власних людських думок демони знати не можуть, хіба якщо б вони проявилися якимось чином назовні.

Тепер що означає проявитися назовні? Це може відбуватися не тільки через слова, але і через жести, міміку, серцебиття і т.д. У такому випадку хтось сторонній бодай частково може зрозуміти, про що людина думає. На цьому принципі, власне, і побудований детектор брехні, але ще раз слід наголосити, що так дізнатися про людську думку можна тільки частково.

Деякі маги або екстрасенси говорять, ніби вони також вміють читати людські думки. Але при докладніших перевірках це виявляється або перебільшенням, або повною вигадкою.

Окремі святі, наприклад, Антоній Великий, Тереза з Лізіє, Фаустина Ковальська, Падре Піо дійсно мали дар знати таємницю людського серця. Але мали його не від себе, це Бог їм відкривав ці таємниці і вони ніколи самим собі цей дар не приписували, як і не приписували його якимось невідомим силам, енергіям і т.д., а виключно Богові.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори