SDE

42-й лист Пілігрима, або «А, може, чаю з меліси заварити?»

№3 (212), березень 2019 _ Пілігрим
Друк E-mail
Ілюстрація
Вітаю Тебе, мій милий, любий, щирий та дорогий читачу. З побажаннями добра, миру та злагоди пишу до Тебе я, Твій Пілігрим.Сьогодні поговоримо про жіночі гормони. Як я вже згадував, їх є два, тобто за діяльність жіночої статевої системи відповідають естроген та прогестерон.Як з жінками, так і з їхніми гормонами не все так просто. Ознайомимся з першим з них (загалом гормонів там декілька, але головний саме естроген). Він утворюється та впливає на організм жінки до овуляції, тобто виходу із яєчника дозрілої яйцеклітини (жіночий цикл ділиться на дві частини: до овуляції та після неї).

Естроген ще називають «гормоном жінки». Чому? Та тому, що під дією естрогену шкіра стає гладенькою, волосся має гарний блиск, жінка потребує компліментів та визнання, бо почуває себе Жінкою. Цей період чудовий, але має підводні рифи, особливо для жінок-бізнесменок, зауважили психологи, які не радять в цей час укладати важливі контракти. Психологи пояснюють: жінка почуває себе королевою, а під впливом компліментів може бути не дуже уважною та підписати контракт на невигідних умовах.

Ще цей гормон відповідає за розвиток вторинних статевих ознак жінки, тобто сукупність особливостей, що відрізняють одну стать від іншої. Наприклад: у чоловіків це вуса, борода, адамове яблуко; у жінок – типовий розвиток грудних залоз, форма тазу, фігура.

Під дією естрогену в яєчнику розвивається та дозріває яйцеклітина. Як правило, протягом циклу дозріває одна яйцеклітина або у правому, або у лівому яєчнику. Буває, що дозріває декілька яйцеклітин, і у разі запліднення батьки чекають двійнят.

Під дією естрогену шийка матки поступово стає м’якшою, піднімається у піхві, а її вічко відкривається, що свідчить про плідний період жінки.
Також у жінки виробляється плідний слиз, що виконує такі функції:

1. Плідний слиз багатий на поживні речовини, тому він є поживним середовищем для сперматозоїдів. Такий слиз створює природне лужне середовище, в якому сперматозоїди можуть жити від 3 до 7 днів.
2. Транспортне середовище – лише за наявності слизу сперматозоїди здатні проникати в порожнину матки і далі у маткові труби.
3. Селективна функція – слиз пропускає повноцінні зрілі сперматозоїди і затримує ті, що мають певні патологічні ознаки або незрілі.
4. Капацитація – остаточне дозрівання сперматозоїдів, яке відбувається у плідному слизі шийки матки.

Ці гормони допомогли розібратися з менструальною кровотечею. Я був переконаний, що під час менструальної кровотечі «виходить» незапліднена яйцеклітина. Насправді це не зовсім так. Гормон естроген стимулює наростання функціонального шару ендометрію в матці. Тобто наростає слизова оболонка, куди у разі вагітності імплантується (прикріплюється) дитинка. Один лікар порівняв ендометрій із персидським килимом, який огортає дитину в матці, або руками мами, які міцно обіймають малюка. У разі відсутності вагітності відшарування ендометрію і є менструальною кровотечею.

Перейдемо до другого гормону, прогестерону, який відповідає за діяльність статевої системи жінки після овуляції. Його на відміну від естрогену називають «гормоном мами». Чому? Бо він діє в той час, коли вже відбулося або мало відбутися зачаття. Тоді весь організм, а статева система найбільше, готуються до материнства.

Що ж відбувається з жінкою? Вона перестає відчувати себе королевою. Шкіра вже не є бездоганною, можуть з’являтися незначні висипи, волосся швидше забруднюється та втрачає блиск, а головне – жінка не думає про себе. Жінка потребує чистоти навколо, починає посилене прибирання, втомлюється, дратується.

Роздратованість, поганий настрій, страх, депресивний стан, почуття внутрішнього напруження, підвищення гнівливості та плаксивість – це арсенал прогестерону. Дехто може відчувати головний біль, болісне збільшення та вразливість сосків, біль в попереку, унизу живота, збільшена втомлюваність, безсоння або надмірна потреба в солодощах. Збільшення ваги тіла від 2 до 4 кг, що нормуються під час перших днів менструації.

Прогестерон блокує ріст та розвиток примордіальних фолікулів в яєчниках. Тобто дозріти нова яйцеклітина в тому самому циклі не може. А це означає, що протягом циклу є одна овуляція. Саме цей факт став основним і переконав мене в дієвості методів розпізнавання плідності.

Зміни відбуваються також і в матці. Лікар цікаво описав ці зміни: «На початку циклу слизова оболонка матки складається з базального шару. Під дією естрогенів в першій фазі циклу відбувається ріст функціонального шару слизової. Після овуляції під впливом прогестерону в ній розвиваються криптоподібні залози. У такому вигляді слизова оболонка найбільш готова до імплантації. Коли наприкінці циклу падає рівень прогестерону, цей функціональний шар відмирає через зменшення кровопостачання і злущується.

Відшарування частини ендометрію і пов’язана з цим кровотеча називається менструацією. На момент її закінчення залишається тільки базальний шар слизової оболонки. Отож, менструацію можна порівняти з прибиранням непотрібного наприкінці циклу. Після завершення місячних все починається спочатку».
В цей період сама шийка матки закривається та опускається. На дотик вона стає твердою та виробляє слиз неплідного типу, який формує корок, що не дає змоги сперматозоїдам проникнути всередину.

Також під дією прогестерону підвищується базальна температура тіла на 0.2-0.5 С, яка утримується до кінця менструального циклу.

Через всі ці прояви жінка почувається непривабливою, що впливає на її настрій. Але головне, про що стверджують спеціалісти – під дією прогестерону погіршується самопочуття жінки, а відповідно і бажання до подружнього співжиття. Особисто я довший час був переконаний, що жінка в цей період уникає його. Напевно, таке переконання мав не лише я. Лише коли почув одну історію, змінив свою думку.

Одна пара вивчала методи розпізнавання плідності. Хто їх практикує, знає про існування плідного та неплідного періоду. До інструктора через півроку прийшов чоловік з претензіями: «Що ви тут навчаєте? Спочатку плідний період, а коли він закінчується, дружина стає злою та роздратованою. А як же я, спочатку утримання, а потім і не підступиш». Йому пояснили, що це вплив прогестерону та індивідуальна особливість жінки, та порадили запропонувати їй чаю з меліси або чорного шоколаду.

Коли зауважую роздратування дружини в другій половині циклу, розумію, що не я винен, а прогестерон. І вже спокійним тоном пропоную: «А, може, чаю з меліси заварити?» Ми разом сміємося, бо розуміємо, про що йдеться, і я іду заварювати чай.

Коли знаєш правду, стаєш вільним, спокійним та впевненим.
Чекаю відгуків на e-mail: piligrim-2013@ukr.net, або на адресу редакції з позначкою «Для Пілігрима».
Люблю Тебе. Молюся та прошу: «Боже, Таточку любий, благослови кожного Читача, наповни його своїм миром та радістю, відкрий нам духовні очі, щоб ми пізнали Твою Істину та стали вільними».

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори